Interview Proto: "Hoe minder ik te doen heb, hoe beter"

Proto: "Hoe minder ik te doen heb, hoe beter"
Foto: © SC

Silvio Proto is dit seizoen nog niet veel gepasseerd: negen keer in de competitie en één keer Europees om precies te zijn. Tien keer in vijftien wedstrijd dus. En tegen Sturm Graz wil hij daar graag 10 op 16 van maken.

Johan Walckiers in Anderlecht

Bij afwezigheid van Lucas Biglia is Proto tevens tot kapitein gebombardeerd. "Het doet me plezier, maar als de coach beslist had om de band aan iemand anders te geven, had ik daar ook mee kunnen leven. Voor mij is het echter een eer om kapitein van paars-wit te zijn", knikte de doelman die zich echter beperkt tot het dirigeren van de achterste linie. "Het is niet alleen de kapitein die verantwoordelijkheid dient op te nemen. Ik organiseer mijn verdediging, anderen nemen die taak iets verder wel over;"

Ariël Jacobs waarschuwde reeds dat de wedstrijd tegen Graz niet te licht mag opgenomen worden. Blijkbaar zijn de woorden niet in dovemansoren gevallen, want ook Proto waarschuwt zijn maats. "Niemand in de kleedkamer zegt dat het een makkelijke wedstrijd zal worden", aldus Proto. "Dat verwacht ik ook niet. We denken nog niet aan de eerste plaats in de groep, enkel de kwalificatie telt nu, want die is ook nog niet mathematisch zeker."

Déclic in Moskou
Met 9 op 9 kan er echter nog weinig verkeerd lopen voor Anderlecht. Een schitterend parcours dus tot nu toe. Met één uitschieter: de wedstrijd in Moskou. "Dat heeft toch een zekere déclic teweeggebracht", bevestigde Proto. "Ook de match tegen Standard heeft veel voor ons vertrouwen gedaan, maar we zijn er nog niet. We hebben niks in handen."

Vanavond moet dus het eerste doel bereikt worden: de kwalificatie voor de volgende ronde. Proto rekent daarvoor terug op zijn ijzersterke verdediging. "Dit seizoen slikken we weinig doelpunten. We moeten echter blijven werken. Voor ons is het belangrijk om die nul te houden. Ik heb alle vertrouwen in mijn verdedigers, maar ze moeten er ook rekening mee houden dat als we doorgaan er nog sterkere ploegen zullen volgen."

Cheikhou gaat tot het uiterste
Vorig seizoen stond het duo Juhasz-Mazuch voor Proto's neus, dit seizoen werd dat Juhasz-Kouyate. "Cheikhou doet dat schitterend. Het is een jongen die luistert. Wat natuurlijk makkelijker is omdat ik met hem in mijn moedertaal kan communiceren. Hij heeft ook de juiste mentaliteit. Ik herinner me nog de match tegen Genk. Op een bepaald moment zie ik een bal passeren en denk ik: hier kan niets meer aan gebeuren. Maar dan zie ik ineens Cheikhou voor zijn verdediger komen en de bal ontzetten. Hij gaat echt tot het uiterste."

"Hij verrast me wel een beetje in de zin dat hij simpel blijft spelen, in alle omstandigheden. Maar dankzij hen heb ik wel minder werk. Dat stoort me niet. Hoe minder werk ik heb, hoe beter voor de ploeg. Ik raak liever geen bal en win de match dan omgekeerd. Dat is mijn winnaarsmentaliteit die spreekt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties