Analyse Anderlecht: De te kloppen ploeg

Fabian Morren
| 126 reacties
Anderlecht: De te kloppen ploeg
Foto: © SC

Onze redactie analyseert tussen 28 december en 6 januari de clubs uit eerste klasse. We beginnen bij onze nummer zestien en eindigen bij de club waarvan wij denken dat als eerste eindigt. Geert De Vlieger is hierbij onze vaste analist.

Door Johan Walckiers

Verwachtingen:
Het was wikken en wegen toen we begin dit seizoen de nummer één moesten aanduiden. Met een kleine meerderheid haalde toen Club Brugge het. 
Anderlecht wierp zich voor de winterstop echter op als dé te kloppen ploeg.

Hoe het ging:
In de topmatchen lieten de paars-witten het immers nog geen enkele keer afweten. Tegen de rest van de 'Grote Vijf' behaalde Anderlecht 10 op 12. Enkel op het veld van Club Brugge moest het een gelijkspel toestaan. In de thuishaven werd Standard zelfs vernederd met 5-0.

Nee, daar ligt het probleem van Anderlecht niet. Zoals ook in de Europa League te zien was, is Anderlecht een pletwals als het de ruimte krijgt om te voetballen. Het is pas als het vizier naar beneden gaat en de barricades opgeworpen worden dat de Brusselaars zich zorgen moeten beginnen maken. Zo behaalden ze slechts 1 op 6 tegen het bescheiden OHL en hadden ze het heel moeilijk tegen een gesloten Lokeren.

Spelers als Canesin, Suarez en Jovanovic hebben een beetje bewegingsruimte nodig om hun acties te kunnen maken. Met het uitvallen van Mbokani was er ook een hele tijd niemand die negentig minuten lang een verdediging laat werken voor zijn geld. De Sutter probeerde wel, maar kreeg volgens ons iets te weinig speeltijd om zich echt te kunnen laten gelden.

Conclusie:
Toch zien wij Anderlecht de koppositie vasthouden tot de play-offs. De kern van Ariël Jacobs lijkt dit seizoen immers wel de juiste balans te hebben tussen artiesten en waterdragers. Van die laatste hadden ze er vorig seizoen immers iets te veel. De ontbolstering van Canesin, de constante vorm van Suarez en Gillet en het leiderschap van Jovanovic geven Anderlecht een serieuze surplus. Voeg daarbij een Kljestan die zich ontpopte tot moderne box-to-box en een solide verdediging. En je weet dat dit de te kloppen formatie wordt.

De kijk van Geert De Vlieger:
"In het begin wist ik niet goed wat denken van Anderlecht toen ze op de eerste speeldag verloren van OHL. Door de inbreng van Jovanovic, Mbokani en Suarez doen ze toch mee voor de titel."

"De Europese matchen spelen in het voordeel van Anderlecht. Jacobs probeert altijd dezelfde ploeg te behouden en dat speelt in hun voordeel."

Onze prognose was: 2e
Onze prognose is nu: 1e

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties