Interview Proto: "De vervangers moeten zich bewijzen"

Proto: "De vervangers moeten zich bewijzen"
Foto: © SC

Voor Silvio Proto zijn de veranderingen bij Anderlecht misschien wel het grootst. Een nieuwe keeperstrainer en twee nieuwe collega's bovenop een nieuwe hoofdtrainer. "De manier waarop we nu werken ben ik meer gewoon", aldus de nummer 1 van Anderlecht.

Johan Walckiers in Saalfelden

De stage in Saalfelden verloopt momenteel op rolletjes. Een schitterend weer, geweldige accomodaties en de sfeer is opperbest. "Ik voel dat de groep nog steeds honger heeft", aldus Proto. "Van den Brom geeft fysiek zware trainingen, maar die mentaal makkelijk te verteren zijn: met matchsituaties en wedstrijdjes tot vijf doelpunten. Het is allemaal heel positief tot nu toe."

Max de Jong kwam Filip De Wilde vervangen als doelmannentrainer en het werk van de Nederlander bevalt hem wel. "Hij werkt meer op explosiviteit dan Filip. Een methode die ik gewoon was door met Michel Piersoul (bij La Louvière, nvdr.) te werken. Een manier die me ook goed ligt. Het is ook een blijk van vertrouwen dat ze zo'n trainer gehaald hebben om met mij te werken. Ik heb met Herman (Van Holsbeeck) gebeld om te vragen wie het nu ging worden en op dat moment had Max net getekend."

CL-voorrondes met Biglia en Juhasz? 

Bij de Brusselaars is het sinds het begin van de transferperiode windstil geweest. De nieuwkomers zijn niet talrijk en vertrekkers zijn er zelfs nog niet gemeld. Nochtans wacht iedereen wat Lucas Biglia, Matias Suarez en Roland Juhasz nu gaan doen, want de CL-voorrondes beginnen al op 31 juli. Vooral voor Proto is dat belangrijk, want met Kouyate naar de Olympische Spelen en Juhasz misschien weg of nog gekwetst is hij zijn centraal verdedigingsduo kwijt. "De mensen die hen vervangen zullen zich moeten bewijzen. Als je bij Anderlecht speelt, heb je het niveau. Wat Biglia betreft: zo lang hij hier is zal hij zijn best doen, daar ben ik zeker van. Ze zullen nog een laatste keer zich willen bewijzen. Maar in de kleedkamer is het alvast geen thema."

Zelf heeft hij het nog niet over een buitenlands avontuur. "Als ik ooit vertrek, wil ik dat op voorhand aankondigen. Ik wil het respect van de supporters niet verliezen door ineens voor het geld te kiezen. Ik wil ook niet vertrekken om te vertrekken. Het zal misschien ooit gebeuren, maar dan moet het hele plaatje kloppen."

"Ik ben geen egoïst"

Davy Schollen en Michael Cordier vertrokken, Thomas Kaminski en Davy Roef kwamen in hun plaats. "Ik voel me nu nog wat ouder", lacht Proto. "We hebben wel een goede relatie. Thomas ken ik nog van bij Beerschot. Ik ben geen egoïst. Ik probeer die jongens te helpen waar ik kan. Voor mij wijzigt er eigenlijk niet veel. Bij Anderlecht moet je jezelf altijd in vraag stellen. Er is ook nog niet gepraat over hiërarchie."

Dat Anderlecht CL-voorrondes moet spelen, was voor velen een streep door de rekening, ook voor Proto. "Ik was aan het supporteren voor Bayern en had er goede hoop in na de 1-0. Maar toen kwam die gelijkmaker en die gemiste penalty en toen heb ik de tv gewoon afgezet. Daarna kwamen de sms'en binnen. Het verandert de zaken wel, want de Champions League had bepaalde spelers kunnen overtuigen te blijven."

"We kunnen het nog halen, maar zullen met opperste concentratie naar die wedstrijden moeten toeleven. We zijn reekshoofd en kunnen dus normaal geen grote klepper tegenkomen. Maar wat is een kleintje? Borisov klopte ook AC Milan."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties