Iakovenko wist penaltymisser Wasyl uit

Anderlecht had het niet onder de markt met een stevig Bergen, maar kon tegen tien man toch nog afstand nemen. Het was de ingevallen Iakovenko die op assist van (weeral) Odoi de drie punten wist thuis te houden.

Johan Walckiers in Anderlecht

Het voorspelde niet veel goeds toen Scifo vooraf zei dat hij twijfelde hoeveel bewakers hij bij Mbokani ging zetten. Tijdens de match werd duidelijk dat de ex-Anderlechtspeler gekozen had voor een oplossing in zone. Mbokani mocht lopen op het terrein waar hij wou, telkens kreeg hij iemand aan zijn broek.

En het bleek niet goed voor de wedstrijd, want de thuisploeg had wel veldoverwicht, maar vond vooraan weinig oplossingen omdat de spitsen (dus ook De Sutter) in de tang werden genomen. Zo hobbelde de wedstrijd twintig minuten verder zonder noemenswaardige kansen. Tot De Sutter de bal afsnoepte van Monteyne en Jovanovic bereikte. De Serviër trof echter de doelpaal en in de rebound schoot Gillet te zwak in zodat Werner kon oprapen.

Jovanovic met eerste

Het leek er echter op dat paars-wit met de handrem op speelde. De tempoversnellingen van tegen Cercle Brugge kwamen er niet. Eén keer wel, maar dan ging Jovanovic (te makkelijk?) neer toen hij bijna vrij baan had naar doel. Of had de warmte er iets mee te maken? Alvast hield de Bergense verdediging vrij makkelijk stand tegen het weinig beweeglijke spel van de landskampioen.

En toch werd het nog voor de rust 1-0. Eén snedige een-twee tussen Jovanovic en De Sutter (wel in buitenspelpositie) en de Serviër kon helemaal alleen voor Werner komen en koelbloedig afronden. De eerste voor Jova dit seizoen. En of hij er blij mee was...

Strafschoppencomplex

Bergen kwam begin tweede helft meer opzetten en een dikke tien minuten later kon Jarju met een knap schot de bordjes gelijkhangen. Met buitenkant rechts trapte hij buiten het bereik van Proto. Maar amper een minuut later kon Anderlecht alweer op voorsprong staan. Sapina haalde Mbokani neer: rood en strafschop voor de thuisploeg. De vierde dit seizoen en dus was de beurt aan Wasilewski om te trappen. Raad eens? Ook de Pool miste en dus nog steeds geen omgezette penalty dit seizoen. Hopelijk komt het tegen Limassol niet aan op elfmeters, want veel vertrouwen zal Van den Brom er wel niet meer in hebben.

Tegen tien en met weeral een misser op het conto begon Anderlecht nu wel serieus te drukken. Van den Brom haalde Jovanovic en Gillet naar de kant voor Praet en Iakovenko en dat loonde. Eerst kon Mbokani een goede voorzet van Praet niet afwerken, maar Iakovenko deed dat wel toen Odoi zijn vierde assist van het seizoen afleverde. Mbokani had daarna de zege helemaal veilig kunnen stellen indien hij had gepast naar De Sutter, maar deed dat niet, tot grote woede en ontgoocheling van zijn spitsmakker. Het maakte niet veel meer uit, want behalve een afstandsschot van Jarju kwam Bergen niet meer aan kansen. Zonder een schitterende doelman Werner had de score veel hoger kunnen oplopen.