Interview Van den Brom: "De Sutter kent zijn rol"

Van den Brom: "De Sutter kent zijn rol"
Foto: © SC

John van den Brom gaat resoluut voor de tien op tien voor de winterstop. Om dat te bereiken moet er dit weekend wel gewonnen worden op het veld van Racing Genk, dat eerder op het seizoen al twee punten kwam afsnoepen in het eigen Astridpark.

En Van den Brom moet voor het eerst sinds lang beginnen puzzelen, want Dieumerci Mbokani is er niet bij en ook Dennis Praet is heel twijfelachtig. "Het zou heel jammer zijn voor Dennis zelf omdat hij van Genk komt. En ook voor het elftal is het vervelend. We hadden, ondanks het slechte spel tegen OHL, zekerheid op het middenveld. Dat was bepalend voor de resultaten. Maar goed, Kanu of Vargas kunnen dat opvangen. Onze kern is groot genoeg", sprak Van den Brom met vertrouwen.

Twee verschillende types

De vervanger van Mbokani wordt Tom De Sutter. Die zit al weken aan de bank gekluisterd, maar volgens Van den Brom zal het hem niet aan motivatie ontbreken. "Tom weet wat zijn rol binnen de ploeg is en hij kan daar goed mee om. Hij traint zelfs extra op zichzelf om klaar te zijn wanneer we hem nodig hebben. En hij weet dat hij het van zulke situaties zal moeten hebben. Daarbij, Dieu is in januari ook weg en dus weet hij dat hij kansen gaat krijgen", moedigde de Nederlander zijn spits nog wat aan.

Aan het systeem zal er niets veranderen, maar de invulling van de vrijgekomen plaatsen maakt wel dat er iets moet aangepast worden. "Ja, dat is een feit. Dieu en Tom zijn twee verschillende types. Maar dat wil ik ook. Ik hou niet van te veel dezelfde types, dan kan je niet afwisselen. Tom heeft de spelers rond zich heen nodig terwijl Dieu meer individueel het verschil kan maken. Het is spijtig dat hij geschorst is. Ik heb met hem een gesprek gehad over die onnodige gele kaarten. Maar ja, ik ben ook voetballer geweest en heb ook zulke gesprekken met mijn coaches gehad. Je knikt wel 'ja' maar op het veld vergeet je dat toch."

"Zijn gele kaart tegen Leuven was wel een echte 'aanvallersfout'. Als aanvaller ben je in zo'n fase altijd te laat. Daar kan ik mee leven. Het zijn die kaarten voor mekkeren en in opstootjes die er uit moeten. Ik zou hem niet graag nog eens vijf gele kaarten zien pakken, want dan is hij twee matchen geschorst. En zo dicht bij de play-offs wil ik dat toch vermijden."

"Winning streak leeft in de groep"

Ook bij Genk is er één bepalende speler die twijfelachtig is. "Jelle Vossen is heel belangrijk voor Genk. We zullen zien of hij er bij is, maar daar kan ik me niet druk over maken. Indien niet speelt Plet waarschijnlijk en dat is ook een heel ander type. Ik ken hem wel vrij goed."

Voor Anderlecht kan het een opluchting zijn dat Genk geen muur zal optrekken en zeker in eigen huis voluit zal gaan. "Dat weet ik niet. Maar wie zegt dat wij niet een beetje meer teruggetrokken gaan spelen? Het zijn wel de leukere wedstrijden. Genk is één van de weinige toppers die Anderlecht kan spelen tegen een ploeg die wil en kan voetballen. En dat ligt ons wel."

De winning streak leeft ondertussen wel in Anderlecht. "De spelers zijn daar echt mee bezig. Ze willen die tien op tien. Ik heb ze dat niet ingefluisterd, maar als je de kranten leest, weet je dat het leeft in de groep. Ikzelf ben ooit met Ajax ongeslagen kampioen geworden. Dus daar zal ook wel ergens zo'n reeks tussengezeten hebben. Een punt is voor ons dus niet voldoende. Achteraf kan je misschien zeggen dat er niet meer in zat, maar vooraf zeg ik: we spelen om te winnen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties