Datum: 19/11/2013 20:15
Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Play-offs (T)
Kroatië mag koffers pakken na makkelijke overwinning

Kroatië heeft in eigen huis de klus geklaard tegen IJsland. Het moest meer dan een helft met een man minder spelen, maar pakte uiteindelijk al bij al makkelijk de overwinning en zo het ticket voor Brazilië.

Ijsland had in eigen huis bijna een helft met een man minder moeten spelen, na rood voor Skúlason voor een fout op Perisic. Dat moest beter kunnen, dacht Mandzukic. De aanvaller van Bayern München ging nog voor de rust van het veld met een rode kaart.

Zo werd de speler bijna de antiheld, nadat hij daarvoor al de held was door te scoren. Rakitic maakte de IJslanders zot op de linkerflank, en via Olic belandde de bal uiteindelijk bij de goalgetter van Kroatië. Hij werkte van dichtbij koelbloedig af: 1-0.

IJsland kan het niet rechttrekken

IJsland - waar door enkele blessures Eidur Gudjohnsen van Club Brugge in de basis mocht starten - speelde in de tweede helft gretiger, maar het liep daarbij vaak mekaar in de weg. Duidelijk een beetje onder de indruk van de omstandigheden, leek het wel.

Toen het wat beter begon te lopen bij de bezoekers, stond het duo van Kroatië achterin pal. Zij lieten niets door en hielden zo - ondanks de man minder - de boel goed gesloten. Toen stond het al lang 2-0, want iets na de rust had Srna de Kroaten nog wat meer ademruimte gegeven. Proper afgewerkt in het hoekje, op aangeven van Kovacic.

Het bleef uiteindelijk ook 2-0, waardoor Kroatië - na de 0-0 in Reykjavik - al bij al makkelijk naar Brazilië mag. Over de twee wedstrijden bekeken was het baas genoeg om gewag te maken van een verdiende plaatsing. IJsland schrijft geen geschiedenis, Trinidad & Tobago blijft voorlopig het kleinste land qua inwonersaantal ooit op een WK.