De strijd om het behoud: wie heeft het moeilijkste programma?

Nicola Cantoro
| 4 reacties
De strijd om het behoud: wie heeft het moeilijkste programma?
Foto: © SC

Met nog zes speeldagen te gaan lijkt de strijd onderin het klassement nog helemaal niet in een definitieve plooi te liggen. Enkel voor Bergen lijkt het zo goed als onmogelijk om Play-Off 3 nog te vermijden, al weet je in voetbal natuurlijk nooit.

Waasland-Beveren, OH Leuven, KV Mechelen, Charleroi en Lierse zijn amper zes punten van elkaar verwijderd. Alles kan dus nog gebeuren. Hoe de degradatiestrijd zal verlopen hangt natuurlijk ook af van de tegenstanders die de degradatiekandidaten nog voorgeschoteld krijgen. Volgens onze redactie is het al een zekerheid dat Bergen degradeert.

Dit weekend en volgend weekend lijken al beslissend te worden voor Waasland-Beveren en OH Leuven. Daarna zien we beide ploegen nog maar weinig punten pakken tegen veel sterkere teams. Charleroi lijkt het moeilijkste programma te hebben, terwijl Lierse en Mechelen er het beste voor staan.

Bergen: speelt PO III

Bergen geven we nog amper kans om zich te redden. Het moet dit weekend aan de slag tegen het herboren Lierse dat vorig weekend nog Anderlecht versloeg. Al moet daar wel gewonnen worden door de Draken indien ze nog een waterkansje willen behouden om Play-Off 3 alsnog te vermijden. Ook al wint het van Lierse, de week daarop in en tegen Anderlecht zal het wel voor de bijl gaan. Daarna volgen matchen tegen KV Kortrijk, KV Oostende en Racing Genk.

Pas op de laatste speeldag geven we de Draken een kans om de drie punten thuis te houden tegen Leuven. Al zal het kalf dan waarschijnlijk al verdronken zijn. Verliest Bergen zaterdagavond van Lierse, dan zien we het alleszins niet meer goedkomen. De achterstand op de voorlaatste in de stand bedraagt nu immers al acht punten.

Tegenstanders: Lierse, Anderlecht, KV Kortrijk, KV Oostende, Racing Genk en OH Leuven. 

Waasland-Beveren: grootste kandidaat om het tegen Bergen op te nemen

Wat voor Bergen zo goed als een zekerheid is, is dat voor de Waaslanders helemaal niet. Waasland-Beveren staat op één punt van OH Leuven dat dé concurrent wordt om te strijden voor het rechtstreekse behoud.

Waasland-Beveren zien we vooral de komende twee matchen punten pakken op Cercle Brugge en thuis tegen concurrent Leuven. Halen Bob Peeters en co hier maximum 2 op 6, dan zien we het niet meer goedkomen met nog matchen tegen Genk, Zulte-Waregem, Lokeren en Standard voor de boeg. Wetende dat concurrent OH Leuven op de laatste speeldag tegen Bergen moet.

Tegenstanders: Cercle Brugge, OH Leuven, Racing Genk, Zulte-Waregem, Lokeren en Standard.

OH Leuven: Eerstkomende matchen levensbelangrijk

Leuven hangt met één punt voorsprong één plaatsje boven de Play-Off 3-zone. Het doet er best aan dit weekend thuis te winnen van Mechelen, wat geen sinecure is. Daarna volgt waarschijnlijk het cruciale duel tegen Waasland-Beveren. Dit weekend wordt dus heel belangrijk.

Wint OHL van Mechelen en verliest Waasland-Beveren op Cercle Brugge, dan gaat OHL de clash tegen de Waaslanders in met een bonus van 4 punten. Wint het dan nog eens op Waasland-Beveren, zien we Bob Peeters de kloof van 7 punten niet meer goedmaken. Als we het hypothetisch gaan bekijken lijkt dat het gedroomde scenario voor de mannen aan Den Dreef.

Na de clash tegen Waasland-Beveren zien we ook OHL maar weinig punten pakken tegen Club Brugge, Lierse en Anderlecht. Op de laatste speeldag zien we OHL Ruytinx en co wel nog een driepunter pakken op het veld van het dan wellicht al naar Play-Off 3 verwezen Bergen. 

Tegenstanders: KV Mechelen, Waasland-Beveren, Club Brugge, Lierse, Anderlecht en Bergen.

Mechelen: goede papieren

Mechelen, Charleroi en Lierse lijken zo goed als gered, maar moeten toch nog voorzichtig blijven. Als Mechelen verliest van OHL, kan het na dit weekend op één punt van Leuven en twee punten van Waasland-Beveren staan. Mechelen heeft daarna twee belangrijke matchen tegen KV Oostende en Cercle Brugge voor de boeg.

Kan het daarvan twee keer winnen, is het zo goed als gered. Daarna komt Lokeren op bezoek en volgt een trip naar Sclessin. Als ze dan nog niet zeker zijn van het verblijf in eerste klasse, kunnen ze dat alleszins op de laatste speeldag tegen Charleroi bewerkstelligen.

Tegenstanders: OH Leuven, KV Oostende, Cercle Brugge, Lokeren, Standard en Charleroi.

Charleroi: krijgt het nog heel moeilijk

De Carolo’s hebben net als Lierse 27 punten, dat zijn er zes meer dan Waasland-Beveren. Vrij veilig zou je denken, maar de mannen van Mazzu hebben op papier nog de moeilijkste tegenstanders. Lokeren, Standard, Zulte-Waregem, Gent, Lierse en Mechelen moeten het nog opnemen tegen de zebra’s. In voetbal kan je niets voorspellen, maar van de drie ploegen die nu op een iets veiligere plaats staan, geven we Charleroi de grootste kans om alsnog Play-Off 3 te spelen. Zeker door het vertrek van sterkhouders Kaya, Milicevic en Pollet.

Tegenstanders: Lokeren, Standard, Zulte-Waregem, AA Gent, Lierse en KV Mechelen.

Lierse: redt zich

Lierse haalde een knappe zeven op negen en lijkt zich uit de benarde situatie gespeeld te hebben. Als we Lierse zagen voetballen tegen Anderlecht, kunnen we moeilijk geloven dat de Pallieters nog Play-Off 3 zullen spelen. Tegen Bergen kunnen ze alvast een enorme optie nemen op het behoud. Met Leuven en Charleroi hebben ze nog rechtstreekse concurrenten voor de boeg waarvan ze op dit moment de betere zijn. Tegen Genk, Oostende en Lokeren mag Lierse dan nog mindere resultaten boeken.

Tegenstanders: Bergen, Racing Genk, KV Oostende, OH Leuven, Charleroi en Lokeren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties