Sevilla zet Europa League in de kast

Manuel Gonzalez
| 6 reacties

Sevilla heeft de Europa League gewonnen na een slopende finale. Na 120 minuten stond het nog 0-0, ondanks de vele kansen en het snelle voetbal. De beslissing viel na strafschoppen. Gameiro trapte de beslissende penalty binnen.

FC Sevilla heeft tegen alle verwachtingen in de finale van de Europa League gewonnen. Het had daarvoor wel strafschoppen nodig. In een goedgevuld stadion (33.120 fans) was de sfeer fantastisch. De wedstrijd beloofde een groot voetbalfeest te worden.

Sevilla startte als underdog vanavond, maar begon wel het scherpst aan de wedstrijd. De Spanjaarden kregen meteen drie kansen, telkens met een been van Carlos Bacca erin betrokken. De Colombiaan liep echter twee keer buitenspel. Het antwoord van Benfica kwam er meteen via Lima, maar de pass was te scherp. Na een zware overtreding van Moreno op Sulejmani, mocht Gaitan een vrije trap geven. Doelman Beto werd verrast en moest de bal lossen, maar Garay kon niet profiteren.

Evenwichtig

De tackle op Sulejmani bleek dan toch zijn gevolgen te hebben. Hij moest noodgedwongen het veld verlaten en werd vervangen door André Almeida. De rest van de eerste helft verliep vooral slordig. Sevilla had de beste kansen, maar het overwicht was voor Benfica. Veel passes kwamen niet aan en beide ploegen speelden hard, met drie gele kaarten in een half uur tijd.

Het overwicht van de Portugezen verdween echter en Sevilla kwam steeds meer in het spel, met een actieve en gevaarlijke Bacca als diepste man. Af en toe werd het heet in de verdediging van Benfica, maar zonder zware gevolgen.

In de laatste minuten van de eerste helft kreeg Benfica tot tweemaal toe de kans op de 0-1, maar telkens stond doelman Beto in de weg. 0-0 aan de rust. Aan sfeer en beleving in ieder geval geen gebrek. Ondanks het feit dat er geen Juventus in de finale in Turijn stond, maakten de fans er een groot feest van.

Overwicht Sevilla, dodelijke prikken Benfica

Bij het begin van de tweede helft was Benfica meteen op de afspraak. De Portugezen speelden een versnelling hoger en kreeg tot tweemaal toe een gigantische kans op de voorsprong. Maar zowel Lima als Rodrigo botsten op redder van dienst, Pareja. Kort nadien was het weer aan Sevilla. Rakitic stuurde Reyes in het straatje, maar de Spanjaard schoot naast. De wedstrijk leek helemaal losgebarsten. Toen enkele minuten later Rodrigo tegen de grond gewerkt werd in de zestien van Sevilla claimde Benfica terecht een strafschop. Het feestje ging echter, onterecht, niet door.

De tweede helft raasde aan een heel hoog tempo voorbij. Beide ploegen zorgden elk om beurt voor doelgevaar. Het ging van de ene naar de andere kant. Maar na het sterke begin van Benfica, nam Sevilla de wedstrijd over. De Spanjaarden bleven drukken op de verdediging van de Portugezen en werden duidelijk de baas over de wedstrijd. Tot een doelpunt kwam het echter niet meteen.

Naar het einde toe was het vooral Benfica dat nog probeerde, maar de bal wou er niet in. De wedstrijd eindigde zoals het begon. Verlengingen zijn het gevolg.

Bacca mist

De eerste verlenging begon Benfica weer als sterkste, maar opnieuw Sevilla kreeg de grootste kans. Bacca ging helemaal alleen op de doelman af, maar besloot wild naast de kruising. Dé kans op de 1-0 voor Sevilla, maar een grote misser van de Colombiaan. Ook na vijftien minuten extra tijd nog geen doelpunt in Turijn.

In de tweede speelhelft van de verlengingen begonnen de krampen en de kwaaltjes op te steken. Het was voor beide ploegen op de tanden bijten. Beide ploegen probeerden nog wel, maar veel kwam er niet meer uit. Sevilla probeerde in het slot nog één keer, maar het feest ging door buitenspel niet door. Alle wissels waren reeds opgebruikt, maar Bacca moest noodgedwongen nog de strijd staken. Geen doelpunten na 120 minuten. De finale moest een winnaar vinden in de strafschoppenreeks.

Sevilla trapt ze binnen

Bij de strafschoppen was het snel duidelijk. Benfica had het bijzonder moeilijk en miste twee keer. Sevilla schoot al zijn strafschoppen binnen. Door de winst van de Spanjaarden krijgen we straks twee Spaanse winnaars in de Europese kampioenschappen. Ook de Champions League gaat tussen twee Spaanse teams, Real Madrid en Atlético Madrid.