"Slechts vier à vijf Belgische scheidsrechters kunnen topmatchen aan"

Caroline Tonnelier
| 63 reacties
"Slechts vier à vijf Belgische scheidsrechters kunnen topmatchen aan"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Na de wedstrijd tussen Club Brugge en Standard was er heel wat discussie over een aantal scheidsrechterlijke beslissingen. Voormalig topscheidsrechter kwam terug op een aantal discutabele fases.

In het RTBF-programma La Tribune werden een aantal spelsituaties onder de loep genomen. Javaux had toch wel wat kritiek op ref Wouters. Zo vond hij het niet normaal dat na een wedstrijd met respectievelijk 22 en 21 fouten bijna alle kaarten aan één kant vielen. De rode kaarten voor Standard vond hij dan wel weer terecht. Over de tackle van Enoh zei hij het volgende: "Live zag het er erg spectaculair uit en ik begrijp absoluut dat hij rood gaf. Het was dan wel niet op de enkel, zoals bij sommige anderen in het verleden, maar ik ben zeker niet geschokt door de rode kaart." Over de penalty's kon al helemaal geen discussie zijn volgens de expert ter zake.

Anderzijds vond Javaux de beslissingen van Wouters niet coherent. Zo vond hij de overtreding van Vormer een donkerrode kaart verdienen. "Zoals hij op de man afgaat, dat moest ook rood zijn. Hij kwam veel te laat, er is geen discussie mogelijk." De overige analisten in La Tribune waren het volmondig met hem eens. Javaux legde echter uit waarom Wouters volgens hem geen rood gaf. Volgens hem had de positie van de scheidsrechter er iets mee te maken en had hij mogelijk schrik dat er over compensatie zou gesproken worden.

"Slechts vier à vijf Belgische scheidsrechters kunnen topmatchen aan"

Het feit dat Meunier geen kaart kreeg, kon Wouters ook verweten worden, aldus Javaux. Volgens hem zou het met mannen als Delferière en Vertenten niet zo ver gekomen zijn. Hij ziet in België echter maar vier à vijf scheidsrechters die de topmatchen aankunnen. Overigens zag Javaux in het duel tussen Anderlecht en Genk nog zwaardere overtredingen. Zo vond hij de tackle van Mbemba op Cavric de zwaarste van het weekend en ook de aanslag van Buffel op de enkel van Deschacht vond hij erger dan de fouten van Vormer en Enoh. Beide heren kwamen er vanaf met geel.

Ten slotte gaf Javaux ook nog zijn mening over de reactie van Duchâtelet na de match. De voorzitter van Standard viel openlijk de Belgische arbitrage aan. "Een voorzitter van een topclub onwaardig", aldus Javaux.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties