"Zelfs als ik op rust ben, zal ik Mbaye Leye altijd hoog zitten hebben als mens en tacticus"

"Zelfs als ik op rust ben, zal ik Mbaye Leye altijd hoog zitten hebben als mens en tacticus"
Foto: © photonews

Mbaye Leye ruilde deze zomer Zulte Waregem voor Sporting Lokeren. Ook bij de Waaslanders doet hij het uitstekend. De terugkeer naar de Gaverbeek op zondagavond? Voor ex-coach Francky Dury een uitgelezen moment om de loftrompet te steken over een groot man.

Door Aernout Van Lindt

"Ik had hem heel graag hier gehouden", opent Francky Dury zijn lofzang. "Dat had ik ook gehoopt omdat hij hier geweldig geïntegreerd was en zijn kinderen hier zelfs naar school gaan ... maar we zijn er niet uitgeraakt op salaris. De gesprekken met Mbaye zijn echter altijd open en keurig verlopen."

"Lokeren staat financieel verder dan ons. Dat zij hem uiteindelijk de kans hebben gegeven, dat is super voor hen en voor Mbaye. Hij heeft die stap zelf afgedwongen en ik ben blij dat hij het er ook goed doet."

Scorend vermogen, fysieke kracht, flexibel, ...

Want Leye is een groot persoon: "Ja, ik heb hem hoog zitten als mens, als persoon en als voetballer. Zelfs als ik ooit op rust ben, zal ik Leye hoog zitten hebben. En dat weet hij ook: hij is een persoonlijke vriend, toch wel."

Aan kwaliteiten dan ook geen gebrek bij Leye: "Hij heeft scorend vermogen, een geweldige fysieke kracht en kan ook nog eens op verschillende plaatsen uit de verf komen: hij is flexibel."

Heel succesvolle carrière

"En dat bewijst hij nu ook bij Lokeren. Op de 9, op de 10 of rechts: hij kan overal zijn steentje bijdragen, geeft assists en kan doelpunten maken."

De hele carrière bij elkaar bekeken maakt Leye een grootse loopbaan volgens Dury: "Wij hebben hem gehaald van bij Amiens, hij was sterk bij Zulte Waregem, haalde een Beker en een tweede plaats bij Gent, was succesvol in Standard en je mag niet vergeten dat hij ons hier ook heeft gered in Waregem.

Mendy: "Leye hielp me met goede raad"

Ook Formose Mendy heeft Mbaye Leye nog steeds hoog zitten: "Hij heeft me dikwijls geholpen met goede raad, ook al was hij er hele lange tijd niet bij wegens blessure."

"Ja, ik heb nog contact met hem soms. Ik heb zijn nummer nog en hij is een grote speler, dat klopt zeker. Lokeren heeft een heel sterk aanvallend compartiment, met ook nog Dutra, Patosi, Vanaken en De Pauw."

De match tegen Leye is misschien een ideaal moment voor Mendy om nog eens extra te schitteren? "Ik wil altijd op mijn best zijn, gelijk tegen wie het is", geeft de centrale verdediger aan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties