Losada vergelijkt systeem Barcelona met dat van... Gent

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 10 reacties
Losada vergelijkt systeem Barcelona met dat van... Gent
Foto: © Photonews

Berichtje van Hernan Losada vannacht om 2u30: 'What a game from Leo!' Zeker een Argentijn laat de prestatie van Messi niet onberoerd. En zeggen dat Hein Vanhaezebrouck zijn systeem baseert op dat van de Catalanen. Maar hij heeft geen Messi.

"Het idee voor vandaag was om te praten over Gent en hun systeem. Om de tactiek van Hein te vergelijken met die van Barcelona. Een tactiek die tegenwoordig ook gebruikt wordt door Bayern München."

"Een betere match dan Barcelona-Bayern om dat te analyseren bestaat niet. Dank God dat er twee zulke ploegen tegen elkaar spelen, garant voor negentig minuten spektakel en fantastisch voetbal."

"Maar we gingen het over tactiek hebben. Na tien minuten besliste Guardiola om met vier achteraan te gaan spelen en dus werd het systeem met drie verdedigers en twee hoge flanken het unieke bezit van AA Gent."

Onderschat het vele en harde werk niet van de drie sterren vooraan

"De Belgische leider gebruikt drie verdedigers aan de zestien meter om op te bouwen en rekent daarbij op de steun van twee defensieve voor hen. Zoals Pavlovic en De Mets dat deden bij Kortrijk, en nu wordt die rol ingevuld door Kums met Van der Bruggen, Neto of Poletanovic."

"Het doel is om het veld zo breed mogelijk te maken in aanval en zo klein mogelijk in verdediging, om de flankaanvallers de vrijheid te geven om naar binnen te komen en zo ruimte te creëren voor de backs, zoals Dani Alves en Jordi Alba constant doen."

"Barcelona deed een fantastische job door hoge druk te houden met de drie vedetten vooraan: Suarez, Neymar en Messi. Onderschat het vele en harde werk niet dat zij doen. Zij bezorgden de Duitsers problemen om de opbouw te verzorgen.

Die loopacties, gecombineerd met goeie passes, zijn bijna onmogelijk te verdedigen

"Guardiola speelde de rest van de match met vier achteraan, zoals Gent ook doet in sommige situaties, om meer stabiliteit en minder defensief risico te nemen. Moses, Raman en Milicevic zoeken ook constant die ruimte achter de verdediging."

"Het is zo belangrijk voor een ploeg om een goed evenwicht te hebben tussen spelers die de bal in de voet willen en spelers die hem in de ruimte willen. Die loopacties, gecombineerd met goeie passes, zijn bijna onmogelijk te verdedigen."

"Zulk een systeem laat toe om elke meter veld op te vullen en door de opkomende backs kan je met heel veel volk aanvallen. Daarvoor heb je wel alerte verdedigers nodig, die kunnen anticiperen en niet te veel plaats laten tussen hen en de middenvelders. Dat ze ook één-tegen-één moeten kunnen verdedigen, is duidelijk."

Bayern zonder Ribéry en Robben is zoals Gent zonder Kums en Depoitre

"Bayern München was de ideale opponent voor Barcelona, omdat de Duitsers met dezelfde intenties afzakten naar Nou Camp. Dat gaf een knotsgek beginkwartier met sensationele saves van Neuer en een grote kans voor Lewandosky."

"De rest van het verhaal is gekend. Messi domineert de sociale media vandaag, is overal op het nieuws. Vooral voor zijn ongelooflijke dribbel voorbij Boateng en de 'chip' met zijn rechtervoet tegen de beste doelman ter wereld."

"Bayern zonder Ribéry en Robben is zoals Barcelona zoals Messi en Neymar of Gent zonder Depoitre en Kums. Ik noem die laatste omdat hij het hart van het team is. De sleutelspeler die ervoor zorgt dat elk puzzelstuk op zijn plaats ligt en van bij wie elke opbouw van achteraan begint."

Deze manier van spelen verdient meer dan de derde plaats

"Depoitre speelt de volgende twee matchen niet. Zijn belangrijkheid valt, niet alleen qua goals, niet te onderschatten. Hij beschermt de bal en geeft tijd en ruimte aan zijn defensie en zijn ploeg in moeilijke omstandigheden."

"Barcelona won de strijd individueel en collectief tegen hun ex-trainer, die de mentor was van monsterspelers als Iniesta, Busquets en Messi."

"Gent won al het respect van de 'grote' clubs die tweemaal hun budget hebben dankzij een trainer die vier wedstrijden voor het einde gelukkig lijkt met een derde plaats, de speech die naar de buitenwereld gericht wordt tenminste. Maar deze manier van spelen verdient meer..."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties