Zeven jaar na het afscheid van Sterchele: "Hij was een echte volksjongen, we zullen hem nooit vergeten"

Tom Stroobants
| 8 reacties
Zeven jaar na het afscheid van Sterchele: "Hij was een echte volksjongen, we zullen hem nooit vergeten"
Foto: © SC

8 mei 2008, een dag dat ze in Brugge niet snel zullen vergeten. Vandaag is het zeven jaar geleden dat we met veel spijt het slechte nieuws over François Sterchele moesten aanhoren. Tot op vandaag wordt de flamboyante spits nog tijdens elke thuismatch geëerd in het Jan Breydelstadion.

Het was een droevige dag, acht jaar geleden. Het slechte nieuws over het overlijden van Sterchele liet niemand onberoerd. Niet enkel de supporters van Club Brugge, waar hij sinds een jaar aan de slag was. Het respect dat de 26-jarige voetballer afdwong, was enorm.

Een echte volksjongen

Als eerbetoon werd besloten om tijdens elke thuismatch in de 23ste minuut te applaudisseren, 23 was zijn rugnummer. En die minuut applaus verwarmt acht jaar later het stadion nog altijd. “Dat gaat vooral uit van de Supportersfederatie en Blue Army”, vertelt Johnny Nys, voorzitter van de supportersclub VZW De Clubsupporter.

“Sterchele was een sympathieke jonge gast. Hij stond dicht bij de supporters en was altijd aanspreekbaar, ondanks dat hij Franstalig was. Hij voelde zich echt thuis tussen de mensen en zo voelden wij dat ook aan.”

Sterchele zal altijd in de harten van de supporters voortbestaan

“Hij is binnengekomen door de grote poort, als dé spits”, herinnert Nys zich. “Hij was volledig aan het doorbreken en kwam met volle overtuiging naar Brugge. Het is een speler die voor altijd in de harten van de Club-supporters zal voortbestaan.”

“Als er ex-ploegen van Sterchele op bezoek komen in Jan Breydel, merk je hoeveel respect hij daar toen ook afgedwongen heeft. Zij applaudisseren altijd mee in de 23ste minuut.”

“Het voorval kwam bijzonder hard aan, zoiets was nog nooit gebeurt bij onze club”, gaat Nys verder. “En dat zit heel diep. De ouderen geven dat nu door aan de jongeren. Jonge gasten die hem niet gekend hebben, leren over hem en tonen het respect dat hij verdient in de 23ste minuut.”

“Qua populariteit kan je hem een beetje vergelijken met Raoul Lambert of Jean-Pierre Papin, denk ik. Ondanks dat Sterchele maar één jaar voor Blauw-Zwart gespeeld heeft. Over 50 jaar zullen ze nog over hem praten.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties