UPDATE FBI-onderzoek: zij hebben reeds schuld bekend

De Wit Bram
| 10 reacties
UPDATE FBI-onderzoek: zij hebben reeds schuld bekend
Foto: © Photonews

Over de arrestaties van de verschillende officials van de FIFA vanmorgen in Zürich geraken steeds meer details bekend. Zo zouden 9 officials gearresteerd zijn na een uitgebreid onderzoek van de FBI naar de FIFA dat enkele jaren heeft geduurd. Hier krijgt u een overzicht van enkele spilfiguren.

De eerste naam die doorsijpelde was die van Jeffrey Webb (50). Hij is naast de vicevoorzitter van de FIFA ook de voorzitter van de CONCACAF, de voetbalfederatie voor Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben. Webb werd door Blatter gezien als één van zijn mogelijke opvolgers.

2 miljoen voor WK in Qatar

Iemand die al langer onderzocht werd door de FBI, is Jack Warner (72). Dat kwam onder meer door een onderzoek van de Engelse krant The Telegraph. Die kwam erachter dat Warner ruim 2 miljoen kreeg van een Qatarees bedrijf in de periode dat het land het WK van 2022 toegewezen kreeg.

Ook de voorzitter van de Venezolaanse voetbalbond Rafael Esquivel (68), president van de Costa Ricaanse voetbalfederatie Eduardo Li (56), functionaris van de CONCAFAF Costas Takkas (58) en voorzitter van de Nicaraguaanse voetbalbond Julio Rocha (64) zijn opgepakt.

Oude generatie

Opvallend veel FIFA-functionarissen op gezegende leeftijd onder de arrestanten. Zo werd voorzitter van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL Eugenio Figueredo (83) genoemd als één van de officials die werd opgepakt.

Met voormalig voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond José Maria Marin (83) en Nicolás Leoz (86), die tussen 1986 en 2013 president was van CONMEBOL, werden nog twee tachtigers gearresteerd. Daarnaast worden nog vijf namen uit de sportmarketing genoemd in het onderzoek.

Schuldbekentenissen

De Amerikaanse autoriteiten hebben ook schuldbekentenissen openbaar gemaakt in verband met het schandaal bij voetbalwereldbond FIFA dat vandaag aan het licht kwam. Vier mensen die betrokken zijn hebben reeds schuld bekend en werken nu mee aan het onderzoek.

Het gaat onder meer om Chuck Blazer, die bijna 20 jaar de hoogstgeplaatste Amerikaan binnen de FIFA was. Hij stak jarenlang miljoenen euro's aan marketingcommissies in eigen zak en ontdook ook belastingen. Hij werkt al sinds 2013, toen hij de FIFA verliet, mee aan het onderzoek.

Tot 20 jaar cel

Daarnaast hebben Daryan en Daryll Warner, de zoons van voormalig FIFA-topman Jack Warner, die vanochtend werd opgepakt, al schuld bekend, net zoals Jose Hawilla, een bestuurder van sportmarketingbureau Traffic Sports. Zij kunnen mogelijk 20 jaar cel krijgen, zo zeggen Amerikaanse bronnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties