Het nieuwe beloofde land: Turkije

Het nieuwe beloofde land: Turkije
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tom De Sutter trekt naar Turkije, een land waar vroeger geen enkele Europese speler met de beste wil van de wereld naartoe te krijgen was. Maar de laatste jaren verhuizen steeds meer vedetten richting Bosporus. Ook De Sutter gaat er zich niet armer maken...

Door Johan Walckiers

Galatasaray dat Zlatan Ibrahimovic een voorstel doet... Het is algemeen geweten dat de Zweed niet voor vijf euro en een drankbonnetje ergens gaat spelen. Dat is de voornaamste reden waarom Turkije zo populair geworden is bij Europese spelers: drie jaar daar en het is alsof je de Lotto wint.

"Ik ga niet voor minder spelen, want hier zit nog geld", vertelde Ruud Boffin ons deze week. De doelman speelt bij Eskisehirspor en verdient daar een bedrag waar de meeste doelmannen in België enkel van kunnen dromen.

Wesley Sneijder, Robin van Persie, Didier Drogba, Nicolas Anelka, Milan Baros,... Allemaal jongens die in de Premier League of andere grote competities furore maakten, maar die momenteel of de laatste tien jaar in Turkije actief zijn/waren.

Galatasaray en Fenerbahçe: geld met hopen

Galatasaray bijvoorbeeld stond tien jaar geleden op de rand van het faillissement, maar heeft een enorme fanbasis over de hele wereld. Toen de club aankondigde dat het een deel van zijn aandelen beschikbaar stelde, brachten die maar liefst 140 miljoen euro op. 

Daarnaast beschikt de club ook over een stadion van 52.000 plaatsen, dat volledig in eigen beheer valt en elke wedstrijd volledig is uitverkocht. Fenerbahçe stond in 2008 dan weer in de Deloitte-lijst bij de 20 rijkste clubs ter wereld. Dat jaar genereerde de club meer dan 160 miljoen uit eigen activiteiten. Faut le faire!

Bursaspor: kapitaalkrachtiger dan ploegen uit Italië en Frankrijk

Tom De Sutter gaat een veelvoud van zijn huidig loon verdienen bij Bursaspor, niet echt de top, maar elk jaar wel goed voor Europees voetbal. Een Turkse club uit de top vijf is sowieso kapitaalkrachtiger dan één uit Italië, Frankrijk (Monaco en PSG buiten beschouwing gelaten), België en Nederland.

Turkije is het beloofde land voor voetballers die nog een serieuze euro willen gaan verdienen. En het niveau is er de laatste jaren enkel op vooruit gegaan. Galatasaray en Fenerbahçe walsen niet meer door de competitie. "Iedereen kan van iedereen winnen", zei Ruud Boffin ons nog.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties