Standard, van laatste in de competitie op weg naar Europees voetbal

Jacob Delabastita
Jacob Delabastita
| 4 reacties
Standard, van laatste in de competitie op weg naar Europees voetbal
Foto: © SC

Zaterdagavond 17 oktober 19.50 uur. Er heerst een rouwsfeer op Sclessin. In wat toen een rechtstreeks degradatieduel was, heeft Westerlo gewonnen met 1-2. Zo geeft het de rode lantaarn door aan Standard. Een dikke drie maanden later is Standard op weg naar de bekerfinale en Europa. Een reconstructie.

Standard begon aan die bewuste match tegen Westerlo met een 1 op 12... Winnen was dus een must. De thuisploeg komt 0-2 achter en kan nog milderen tot 1-2, maar het kalf is dan al verdronken. De Rouches staan plots eenzaam en alleen op de laatste plek.

Wederopstanding

De match tegen Westerlo lijkt wel een kantelpunt te worden. Een maand later staat de Clasico tegen Anderlecht op het programma. Voor de supporters uit Luik een van de belangrijkste matchen van het jaar. De zenuwen staan strak gespannen in het Stade Maurice Dufrasne. Ferrera brengt een verrassing aan de aftrap. Jonathan Legear, ex-Anderlecht, mag in de basis beginnen. Een gouden zet, zo blijkt.

In de 4e minuut prikt uitgerekend Legaer de 1-0 tegen de netten. De troepen van Ferrera krijgen het nog moeilijk de rest van de match, maar het slaagt er uiteindelijk toch in de 3 punten binnen te halen. Voor de Luikenaars een eerste prestigesucces.

Winterstop en transferperiode

Na de wisselende successen in de eerste competitiehelft besluit Bruno Venanzi, voorzitter van Standard, om inkopen te gaan doen. Hierbij worden kosten noch moeite gespaard om de club terug naar de bovenste regionen van het klassement te leiden.

Ondermeer met Junior Edmilson en Jean-Luc Dompé lijkt Standard versterkt uit de transferperiode te komen. En dan moet de strafste transfer nog komen... Met Victor Valdés wordt een absolute topper binnen gehaald. De doelman verdiende vooral zijn strepen als doelman bij Barcelona. Standard profiteert van de slechte situatie in Manchester en huurt de keeper voor een half jaar van Manchester United.

Bevestiging

De eerste match na de winterstop wordt positief afgesloten. Op Daknam winnen de Rouches met 0-2 en de commentaren na de match zijn lovend. Vooral het centrale duo Kosanovic-Scholz maakt heel veel indruk met hun voetballend vermogen.

In de match tegen AA Gent worden de Luikenaars terug met hun voetjes op de grond gezet. De conclusie is dat Standard zal moeten blijven werken voor de punten die ze willen verdienen. In de match tegen OH Leuven maken ze die verliespartij echter ruim goed. Deze wedstrijd zal de geschiedenisboeken ingaan als het debuut van Champions League-winnaar Valdés.

Bekerfinale

In het voorlopig laaste hoofdstuk van het succesverhaal is Standard op weg naar de bekerfinale. Het had aan een 1-1 in de Cristal Arena genoeg om door te stoten in de Croky Cup. Mogelijk is zelfs de bekerfinale niet het eindstation, maar gaan ze verder richting de Europa League volgend seizoen. Wordt vervolgd...

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties