cluClub Brugge
gntKAA Gent
Lior Refaelov (pen) 59'
1-0
Datum: 07/02/2016 14:30
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 25
Stadion: Jan Breydel
Club Brugge wint tweede keer in vier dagen van AA Gent en is de nieuwe leider
Aernout Van Lindt Sander De Graeve
Aernout Van Lindt en Sander De Graeve vanuit Brugge
| 0 reacties

Club Brugge klopt AA Gent opnieuw met 1-0 en is de nieuwe leider in de Jupiler Pro League

Club Brugge wint tweede keer in vier dagen van AA Gent en is de nieuwe leider
Foto: © photonews

Club Brugge heeft het opnieuw gedaan. Na de winst in de halve finales van de Beker van België (1-0) deed het dat nog eens dunnetjes over in de competitie. En zo neemt blauw-zwart ook de leidersplaats over van de Buffalo's. Een nieuwe mentale opsteker voor een kolkend Jan Breydel.

  • Preud'homme brengt zelfde 11 tussen de lijnen
  • Nerveuze eerste helft zonder goals
  • Refaelov zet blauw-zwart op voorsprong vanop de stip
  • Club Brugge is de nieuwe leider

Club Brugge brak op woensdag eindelijk door het onoverwinnelijke schild dat de Buffalo's het voorbije jaar om zich heen hadden weten te bouwen tegen blauw-zwart. En dus verbaasde Michel Preud'homme wel en niet door dezelfde elf mensen tussen de lijnen te brengen als in de halve finales van de Beker van België.

Vanhaezebrouck stuurde wel bij: Foket verdween naar de bank, Rafinha kwam tussen de lijnen, Asare ging een rijtje hoger spelen en Dejaegere verschoof naar de rechterflank. Opmerkelijk; Coulibaly werd in de tribunes gezet, voor Wikheim was zelfs geen plekje in de selectie van 20 Buffalo's op het wedstrijdblad.

Inzet: leidersplaats

De insteek van de match was duidelijk: AA Gent kon de thuisploeg op zes punten zetten in de stand, terwijl blauw-zwart virtueel koploper kon worden bij winst op basis van gewonnen wedstrijden. Maar het wilde vooral doorgaan op het elan van woensdag én voor het eerst sinds 2012 de Gentenaars ook in de competitie eens kloppen in een Slag om Vlaanderen.

Alle elementen waren aanwezig in de eerste 45 minuten: het publiek roerde zich en lachte met "Dikke Hein" en het mantra over alle boeren en een andere geaardheid, trendsetter Benito Raman speelt met STVV tegen Standard in de zondagvooravond. De spelers stonden opgepompt, wat tot enkele hete standjes leidde - al ging het nooit over de schreef. 

Refaelov vanop de stip

De thuisploeg verdiende in een nerveuze eerste helft eigenlijk al een voorsprong, want Izquierdo, Vormer en Engels kwamen er dichtbij en een bedrijvige Diaby bracht Nielsen en co meermaals in verlegenheid. Blauw-zwart stond minder in de patstelling dan in de Beker, drukte hoog door via Vanaken en Vormer en won zo verrassend de slag om het middenveld van Neto en Kums.

Maar op een doelpunt was het wel een uurtje wachten. Tot Izquierdo zijn duivels nog eens ontbond en Neto niet anders kon dan hem tegen de vlakte werken: strafschop, Refaelov aarzelde niet en bracht Jan Breydel in lichterlaaie. Wie een snelle reactie van de bezoekers had verwacht, kwam bedrogen uit. 

Verder dan een pegel van Asare kwamen ze in eerste instantie niet. De reddingen van Butelle en daarna De Bock op de lijn waren wel nodig. Ook Mitrovic maakte aanspraak op de 1-1, maar bij hem zat de zon in zijn ogen. Vanhaezebrouck bracht met Foket, Matton en Saief vers bloed in de ploeg, Gent trok naar voren.

Maar scoren? Neen, dat zat er niet meer in. Aan de overkant miste ook Vossen nog een dot van een kans. Geen erg voor de fans, want Jan Breydel temde voor de tweede keer op 100 uur de schijnbaar oninneembare vesting van de landskampioen. Belangrijker nog: het wordt zo zelfs meteen de nieuwe leider en pakt zo het momentum op weg naar play-off 1. Dán is het natuurlijk écht om de knikkers.

Opstellingen

Club Brugge Club Brugge

  Speler G Beoordeel
Butelle Ludovic 90' 6.8
Meunier Thomas 90' 6.6
Denswil Stefano   90' 7
Engels Björn 90' 7
De Bock Laurens 90' 7.2
Simons Timmy   90' 6.2
Vormer Ruud 90' 6.6
Vanaken Hans 90' 6.6
Refaelov Lior  81' 7
Diaby Abdoulay   87' 6.6
Izquierdo Mena José Heriberto 90' 6.8
  Bank G Beoordeel
Dierckx Tuur 9'  
Vossen Jelle   3'  
Bolingoli Mbombo Boli -  
Cools Dion -  
Claudemir Domingues de Souza -  
Poulain Benoit -  
Bruzzese Sébastien -  

KAA Gent KAA Gent

  Speler G Beoordeel
Sels Matz 90' 6.8
Nielsen Lasse 90' 5
Mitrovic Stefan 90' 5.8
Rafinha Rafael Scapini   90' 5.3
Dejaegere Brecht 90' 6
Asare Nana   90' 6
Kums Sven   90' 5.8
Neto Renato 71' 3.8
Milicevic Danijel 79' 4.3
Depoitre Laurent 90' 4.3
Simon Moses Daddy-Ajala 71' 4.3
  Bank G Beoordeel
Saief Kenny 19' 5
Foket Thomas 19' 5
Matton Thomas 11' 5
Vandenbussche Brian -  
Schoofs Rob -  
Deaux Lucas -  
Diedhiou Aristide Simon Pierre -  
Herbeleef Club Brugge - KAA Gent

Vooraf