Wie is de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino?

Yorick Vande Plas
Yorick Vande Plas
| 1 reacties
Wie is de nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino?
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Gianni Infantino is in twee rondes gekozen tot nieuwe voorzitter van de werelvoetbalorganisatie Fifa. Wéér een Zwitser, maar wel een betere dan Sepp Blatter, zo lijkt het. Wie is hij?

Gianni Infantino, geboren uit Italiaanse ouders, maar met de Zwitserse nationaliteit, is de nieuwe FIFA-voorzitter. In de tweede stemronde versloeg Infantino zijn Bahreinse opponent sjeik Salman met 115 stemmen tegen 88.

Lotingen

Voetbalkenners kennen de welbespraakte Infantino ongetwijfeld van de lotingen voor de UEFA-toernooien. Met gevoel voor humor, en in vele verschillende talen (Infantino spreekt er vijf vloeiend) praat de voormalige advocaat deze plechtigheden steevast aan elkaar.

Maar met gladde praatjes poets je niet zomaar het beroerde imago van de FIFA op. Dat is toch de zware taak die op Infantino's schouders rust.

Aan zijde van Platini

En de Zwitser is nog altijd iemand die zelf afkomstig is uit het wereldje van de sportbestuurders. Al sinds 2000 werkt hij voor de UEFA. Infantino werkte als secretaris-generaal van de UEFA nauw samen met Michel Platini.

De Franse voormalige stervoetballer was de grote favoriet in de race om het FIFA-voorzitterschap, maar werd onlangs door de FIFA voor 8 jaar geschorst vanwege het uitvoeren van een illegale betaling. Platini is weer een voormalige vertrouweling van Blatter, de vorige voorzitter.

Systeem afbouwen

Hoe verfrissend de komst van Infantino zal zijn voor de voetbalwereld, moet nog blijken. Het systeem dat door Blatter en zijn voorgangers werd opgebouwd aan de top van de FIFA berust op het fundament van corruptie. Hij zal dus stevig in zijn schoenen moeten staan en bereid zijn dat systeem helemaal af te bouwen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties