Het beste van Johan Cruijff (met legendarische oneliners en geniale beelden!)

Maarten Pottie
| 2 reacties
Het beste van Johan Cruijff (met legendarische oneliners en geniale beelden!)
Foto: © photonews

Donderdag nam de voetbalwereld afscheid van een van de grootsten. Een klein overzicht van Johan Cruijff, een visionair op en naast het veld.

Cruijff stond bekend om zijn Cruijffiaans, oneliners die een combinatie zijn van een open deur intrappen en geniaal inzicht. Dat laatste had hij natuurlijk ook op het veld. Cruijff wordt gezien als een artiest en vernieuwer. Wij leggen die twee naast elkaar.

Je moet schieten anders kun je niet scoren

Toen Cruijff na veertien jaar Barcelona nog eens titel schonk kreeg hij de naam de Verlosser. Een van zijn gloriemomenten bij Barça is de 0-5-overwinning tegen Real Madrid, waar hij dit wondermooie doelpunt scoorde.

Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort dan de tegenstander

Cruijff scoorde heel veel doelpunten in zijn carrière, maar een van zijn mooiste is toch zijn goal tegen Atletico Madrid in zijn Barcelonatijd.

Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat

Hier komt de Zweedse Jan Olsen ruimschoots te laat om Cruijff nog bij te halen. Dit staaltje techniek schudde Cruijff uit zijn mouw tijdens het WK 1974.

Kijk, de bal moet minimaal tussen die twee palen

Een van de bekendste acties van Cruijff was de penalty tegen Helmond Sport in 1982. Hij deed toen een een-tweetje met Jesper Olsen. Het wordt gezien als een van zijn vele vernieuwende trucs, maar wij weten dat onze eigen Rik Coppens hem voor was.

Ieder nadeel heb zijn voordeel

Johan Cruijff is niet meer, zijn invloed op de voetbalwereld zal wellicht blijvend zijn. Buiten het hierboven getoonde heeft het legendarische nummer 14 natuurlijk nog veel meer gepresteerd. Dus hieronder een compilatie met al het beste van Jopie.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties