EK-weetje van de dag Deze gelukbrengers zijn er al bij sinds 1980

Maarten Pottie
| 0 reacties
Deze gelukbrengers zijn er al bij sinds 1980
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tijdens het EK brengen wij elke dag een leuk weetje, vandaag laten we er ter voorbereiding al eentje op u los over 'gelukspoppetjes'. In 1980 was Italië het eerste organiserende land dat automatisch geplaatst was. De Italianen kwamen met een vernieuwing die vandaag nog steeds bestaat... de mascotte.

Die eerste mascotte was gebaseerd op een bekend kinderverhaal, zijn naam was Pinocchio. Hij zag er ook uit als een houten jongetje, maar zijn lange neus had de kleuren van de Italiaanse vlag. Hij droeg ook een witte hoed met EUROPA 80 erop.

Euro 2016

De officiële mascotte van dit jaar heet Super Victor. De naam haalde het bij een online-stemming voor Driblou en Goalix en werd bekend gemaakt op 30 november 2014. Hij moet een kind-superheld voorstellen. Super Victor draagt het tenue van Les Blues en een rode cape om de vlag van Frankrijk compleet te maken. De cape, voetbalschoenen en bal zouden zijn superkrachten zijn.

Andere mascottes

Bij Euro 2000 in België en Nederland heette de mascotte Benelucky, om bij beide landen te passen was hij een leeuw (Nederland) met duivelsstaart (België) en waren zijn manen in alle kleuren van de twee vlaggen gekleurd.

Oostenrijk en Zwitserland in 2008 en Polen en Oekraïne in 2012 gingen voor twee mascottes, respectievelijk Trix & Flix en Slavek & Slavo. Alle EK-mascottes sinds 1980 zijn nog eens te bewonderen in het onderstaande filmpje. Opgelet, het laden kan enkele ogenblikken duren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties