Vier redenen waarom Deschacht er steeds weer staat: clubliefde voor altijd

Vier redenen waarom Deschacht er steeds weer staat: clubliefde voor altijd
Foto: © photonews

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Olivier Deschacht heeft er nu al veertien tussen zijn boterham gestoken. De routinier lijkt de herfst van zijn carrière ook niet op de bank te gaan verslijten. Maar wat maakt hem nu zo speciaal?

Mentaliteit

Er wordt veel geklaagd over het gewapper met de armen, de mimiek en de soms grappige dribbels van Deschacht, maar de 35-jarige verdediger heeft zijn carrière op één karakterpunt opgebouwd: mentaliteit. De wil om er steeds te staan. Al op zijn 21ste wist hij perfect wat hij kon en niet kon, maar hij zorgde ervoor dat hij na elke wedstrijd zijn truitje nat gemaakt had.

Om even te illustreren. In het eerste seizoen van John van den Brom trok Anderlecht op stage naar Oostenrijk. Tijdens één bepaalde training moesten de spelers het één tegen één tegen elkaar opnemen. Deschacht en Behrang Safari werden aan elkaar gekoppeld. Wat we toen zagen, was eigenlijk meer een lijf-aan-lijf-gevecht. Dat er toen niet met vuisten gezwaaid werd, verwondert ons nog steeds.

Op en top prof

In heel zijn carrière is hij geen enkele keer in de vroege uurtjes betrapt in een discotheek. Of hij is ook nooit aan de voorbereiding begonnen met overgewicht. Tijdens elke vakantie hield hij zich strikt aan zijn eigen trainingsschema. En zelfs bij dertig graden zag je hem trainen met de vest aan. Kwestie van alle gifstoffen uit te zweten, kregen we ooit als verklaring.

Twee 'speciale' karakters bij elkaar: Deschacht en Jovanovic. Zij konden het bijzonder goed met elkaar vinden.

Concurrentie die het liet afweten

Net als Bram Nuytinck had Deschacht in het verleden concurrenten die in de fout gingen en waardoor elke trainer naar hem moest teruggrijpen. Ehret, Trighuinho, N'Sakala,... allemaal blunderden ze.

Clubliefde

Deschacht is niet de gemakkelijkste in de kleedkamer van Anderlecht, dat zullen vele ex-ploegmaats kunnen getuigen. Maar als het erop aankomt, springt hij wel in de bres voor hen. Al zal hij in interviews dikwijls geen blad voor de mond nemen. 'Anderlecht' is voor hem meer dan een merknaam, het is praktisch een religie. Een clubspeler zie je niet enkel aan het aantal matchen die hij speelde, maar ook aan de eerbied die hij heeft voor die club.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties