Honkvaste Dury heeft tip voor trainers: "Ze worden misschien te snel ontslagen, maar hebben ook een verantwoordelijkheid"

Honkvaste Dury heeft tip voor trainers: "Ze worden misschien te snel ontslagen, maar hebben ook een verantwoordelijkheid"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

We zijn wereldkampioen in het ontslaan van onze coaches. Per jaar sneuvelt gemiddeld de helft van het aantal actieve trainers in België. Met Vreven en Leekens zitten we ook dit jaar al aan 4 ontslagen coaches. Francky Dury is een vreemde eend in de bijt, hij kan dan ook tips geven.

De cijfers tonen het aan: de Belgische clubs slaan al rap in paniek als hun team het slecht doet, waardoor vaak veel trainers moeten verkassen. Dit seizoen staan we ook alweer op vier, maar ook in eerste nationale B sneuvelden al vier(!) trainers op acht teams.

Een derde van de profclubs ontdeed zich al van zijn oefenmeester. Of we daarmee echt 'wereldkampioen' zijn in trainers ontslaan? Dat zullen we dinsdag voor jullie onderzoeken. En we koppelen er ook ons debat van de week aan, dus ook de komende dagen kan u onze site zeker doornemen.

In 2014 moesten we het geweer van schouder veranderen en een reddingsoperatie aangaan

Francky Dury zit ondertussen al bijna 5 jaar op zijn vaste stekje bij Zulte Waregem. Straffer nog: hij is bezig aan een contract dat hem tot 2023(!) bij Essevee zal houden. En dat geeft vertrouwen. Toen de club laatste stond in 2014 sloeg het nooit in paniek en gaf het Dury tijd om te werken. Iets waar andere teams misschien wel kunnen uit leren, want bij Waasland-Beveren is niemand blij met het ontslag van Vreven.

“Ik heb het geluk dat ik twee jobs doe bij Zulte Waregem. Als sportief manager kan ik mee de structuur en de visie van de ploeg bepalen. Niet ten koste van alles natuurlijk, maar dat geeft wel een buffer", aldus Francky Dury daarover zelf.

Coaches moeten weten waar ze terechtkomen

“Meestal gaat het ook goed. Twee seizoenen geleden hadden we wel een moeilijk momentje en moesten we overgaan op een echte reddingsoperatie. Soms heb ik echt wel het gevoel dat coaches te snel worden ontslagen.”

Al ben je als oefenmeester zelf ook (deels) verantwoordelijk voor wat je doet: “Als ik een tip zou moeten geven? Dan zou ik zeggen aan elke trainer dat hij moet weten waar hij terechtkomt. Is er balans in het team en de ploeg? Hoe betrokken kan je zijn bij het zoeken van profielen op de transfermarkt? Wat kan er in januari gebeuren bij de ploeg waar je begint? Dat zijn vragen die je op voorhand moet proberen beantwoorden.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties