Maandag debat over arbitrage: "Sneller anticiperen op modernisering voetbal"

Maandag debat over arbitrage: "Sneller anticiperen op modernisering voetbal"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De laatste weken en maanden was er heel wat te doen om de arbitrage in België. In feite keren de discussies elk jaar wel opnieuw terug. Er staat dan ook een breed maatschappelijk debat gepland over de arbitrage in ons land. Francky Dury steunt de voorstellen: "We moeten de ref helpen."

Vandaag - maandag 7 november - zal het debat plaatsvinden met alle trainers en CEO’s. Francky Dury geeft een woordje uitleg: “Het zal gaan over de aanpassing van de reglementen, het niveau van de arbitrage, de videoref, doellijntechnologie, alle mogelijk zaken. Ik denk dat we wel vragen zullen kunnen stellen.”

“Moet dat snel gaan? Neen, wat mij betreft gaan we daarna verder in werkgroepen. Als we binnen afzienbare tijd maar een goede oplossing hebben voor iedereen. Ook voor de scheidsrechters zelf, want we moeten hen helpen in tijden waarin het spelletje gewoon veel sneller gaat.”

Er zullen altijd discussies blijven en dat is op zich ook niet zo erg, maar inherent aan voetbal

Dury beseft ook wel dat niet alles zal kunnen worden opgelost: “Er zullen altijd discussies blijven, dat is ook eigen aan voetbal. En dat is misschien maar goed ook. Maar: als we van vijf-zes discutabele fases per wedstrijd naar een kunnen gaan, dan zetten we een grote stap in de goede richting.”

Her en der klinkt het dat de videoref en doellijntechnologie duur zouden zijn. Te duur om overal te installeren misschien wel. “Budget inroepen om technologie tegen te houden? Dat is geen argument. Ik sta hier 100% achter, we zitten in een voetbalwereld waar miljoenen aan transfers worden gespendeerd. Als je kampioen kan worden – ik zou het graag eens worden – dan krijg je 15 miljoen euro. Dat kan worden aangewend.”

“We hebben nu al verschillende tools om heatmaps of looplijnen tot op de bodem te analyseren, waarom het dan ook niet gebruiken om de arbitrage te helpen? We zijn soms als trainers streng op de arbitrage, maar ze worden geconfronteerd met steeds moeilijkere beslissingen. Alles gaat steeds sneller op kleinere ruimtes.”

“Worden fans soms bedrogen, omdat ze veel betalen en ze dan door een foute beslissing hun team zien verliezen? Absoluut! En de technologie is voorhanden, dus is de vraag stilaan: wie houdt het tegen?”

Vergelijk het voetbal van nu eens met dat van 20 jaar geleden ... De evolutie is enorm

“Is het de UEFA of de FIFA? Als dat zo zou zijn, dan is dat niet goed. Ze moeten gewoon sneller anticiperen op de modernisering van het voetbal. Vergelijk het voetbal van nu eens met dat van 20 jaar geleden? Het is zelfs niet meer te vergelijken. De evolutie is enorm.”

“Allemaal samen moeten de clubs en de Pro League nu een standpunt innemen. Ook de managers moeten daarin mee, want dit staat boven alles. Ook boven tv-gelden. We moeten streven naar een correct voetbal. Ik praatte er al een paar keer over en wil nu een acceleratie in dit dossier zien.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties