Voormalig Rode Duivel wil iets terugdoen en bindt strijd aan: "Die mensen een levenslang stadionverbod geven"

Voormalig Rode Duivel wil iets terugdoen en bindt strijd aan: "Die mensen een levenslang stadionverbod geven"
Foto: © photonews

Mbo Mpenza zie je af en toe nog opduiken in het Belgische voetbal als analist. Maar de voormalige Rode Duivel wil meer doen voor het vaderlandse voetbal en het voetbal in het algemeen. Hij heeft het op zich genomen om de strijd tegen racisme aan te binden.

Mpenza wil iets terugdoen. "Zelf heb ik zoveel gekregen waardoor ik dat zie als een morele plicht. De strijd tegen racisme ligt me bijvoorbeeld na aan het hart", vertelt hij in De Zondag. "Op mijn zeventiende speelde ik in tweede klasse bij Kortrijk. Wanneer ik de bal raakte, klonk er ‘oe oe oe’ door het stadion."

"Die apenkreten waren perfect normaal in die tijd. Nu kan een scheidsrechter de wedstrijd stilleggen en dat is een grote stap vooruit. De strijd is echter nog niet gestreden. Daarom pleit ik voor hardere straffen zoals bijvoorbeeld een levenslang stadionverbod. Anders stopt het nooit. Maar wie beslist die straffen? Mensen die nooit een slachtoffer waren en die kunnen de impact dan ook niet inschatten."

Vuile zwarte, in een voetbalstadion krijsen ze dat met duizenden tegelijk, op straat word je bestraft

Want een impact had het. "In het begin was ik bang om de bal te krijgen, maar je leert er wel mee leven. Na een tijdje denk je zelfs dat die kreten normaal zijn. Dat klinkt erg eh. ‘Vuile zwarte’, dat heb ik zo vaak te horen gekregen. Dat blijft je raken, altijd. Wie dat roept op straat, wordt bestraft. In een voetbalstadion krijsen ze dat echter met duizenden tegelijk. Blijkbaar kan dat zomaar."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties