BAS oordeelt ook over Club Brugge en geeft hen ongelijk: "Wel degelijk beledigend"
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 84 reacties

BAS oordeelt dat Joodse gezangen Brugse fans wel degelijk beledigend zijn

BAS oordeelt ook over Club Brugge en geeft hen ongelijk: "Wel degelijk beledigend"
Foto: © photonews

Anderlecht krijgt geen match achter gesloten deuren, maar het BAS oordeelde gisteren ook over Club Brugge. Het Arbitragehof voor de Sport oordeelde dat de Joodse gezangen, die ten berde werden gebracht tegen Anderlecht, wel degelijk een beledigend karakter hebben.

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) hadden die zaak - samen met het Federaal Parket - aanhankelijk gemaakt bij het BAS. Het gaat over de gezangen van 4 april in het Constant Vanden Stock-stadion.  “Wie niet springt is een jood” en “Alle joden zijn homo’s” werd er toen gezongen.

Liedjes die al jaren in omgang zijn, maar nu niet meer getolereerd kunnen worden, oordeelde het BAS. Daarmee gaan ze in tegen de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep, die oordeelde dat die niet discriminerend of beledigend waren.

In een veranderde samenleving moeten bepaalde praktijken verdwijnen

Maar het BAS denkt daar dus anders over, laten de Joodse organisaties weten. “We hopen ten zeerste dat door deze beslissing de leidinggevende elementen van voetbalclubs, maar ook hun supporters, begrijpen dat in een veranderende samenleving bepaalde praktijken moeten verdwijnen, als teken van democratie”, reageerden het FJO en CCOJB. “Iedereen heeft de morele verantwoordelijkheid deze beslissing en de filosofie erachter te respecteren.”

Ze laten wel ook weten dat ze op geen enkel moment de fans van Club Brugge in het bijzonder viseerden. “Maar deze folkloristische gezangen hebben absoluut geen plaats meer in een voetbalstadion.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties