Ja-Nee: moet Club Brugge Mbaye Diagne meenemen naar Turkije?
Simon Wauters
Simon Wauters
| 20 reacties

Neemt Club Brugge Mbaye Diagne mee naar Turkije of niet?

Ja-Nee: moet Club Brugge Mbaye Diagne meenemen naar Turkije?
Foto: © photonews

Vrijdagavond komt KV Oostende nog op bezoek, maar dinsdagavond speelt Club Brugge een cruciale wedstrijd in de Champions League. In Istanbul strijdt het met Galatasaray om plaats drie in groep A.

Paris Saint-Germain is al geplaatst met twaalf op twaalf. Als de Fransen niet verliezen op het veld van Real Madrid (zeven op twaalf) zijn ze zeker van groepswinst. Club Brugge heeft momenteel twee punten. Dat is er één meer dan Galatasaray.

Als Club Brugge gelijk speelt in Instanbul, ziet het er erg goed uit voor plek drie. Als het er een gelijkspel mét doelpunten pakt, moet Galatasaray zelfs winnen op de slotspeeldag.

Als Club Brugge wint in Turkije is het zeker van een plekje in de Europa League na nieuwjaar en mag het misschien zelfs nog hopen op meer. Als Real Madrid niet wint van PSG, heeft blauw-zwart  dan aan een overwinning op de slotspeeldag tegen de Spanjaarden namelijk genoeg om de 1/8e finale van de Champions League te bereiken.

Er moet natuurlijk nog veel water door de Brugse reien stromen voor dat gebeurt, maar na de loting had iedereen bij Club Brugge voor dit scenario getekend.

Het blauw-zwarte verhaal op dit kampioenenbal had nog wat mooier kunnen zijn als Mbaye Diagne twee weken geleden in het Parc des Princes geen strafschop had gemist. De grillige Senegalees zit sindsdien op de strafbank. Ook tegen KV Oostende ontbreekt hij niet in de selectie.

De vraag is of Philippe Clement hem al dan niet moet meenemen naar Turkije. Voor beide kampen valt wel iets te zeggen.

Ja: Diagne moet mee naar Galatasaray

Door het strafschopincident zou je haast vergeten dat Diagne gewoon een erg goede spits is. Vorig seizoen scoorde hij dertig keer in 29 wedstrijden in de Turkse competitie. Toch straffe cijfers.

Dit jaar miste hij al wel wat kansen, maar met vier doelpunten op 177 minuten in de Jupiler Pro League scoort hij gemiddeld één doelpunt om de 44 minuten. David Okereke zit aan één goal om de 103 minuten, Loïs Openda scoorde nog niet in 231 minuten in de Jupiler Pro League.

Natuurlijk is Diagne een beetje gek en kan je er het beste en het slechtste van verwachten. Maar dat heb je wel vaker met aanvallers.

De grote vraag is wie je achter de hand wil hebben als je na een uur op achterstand komt in Turkije. De snelle Openda, die wellicht tegen een laag, Turks blok zal moeten opboksen en geen ruimte zal krijgen om zijn grootste kwaliteit uit te spelen? De brave Jelle Vossen die dit jaar nog geen uur speelde, maar voor geen commotie zal zorgen?

Of toch maar die gekke Diagne, die meer dan ooit gebrand zal zijn op revanche tegen zijn ex-club? Zo stom lijkt het niet om Diagne mee te nemen naar Turkije. Al is het maar als plan-C. Want hoe verfoeilijk zijn gedrag bij het strafschopincident ook was: hij had de elfmeter wel zelf uitgelokt.

Nee: Diagne moet thuisblijven

Natuurlijk is de grote vraag hoe de rest van de kleedkamer omgaat met Diagne. In de communicatie naar buiten uit lijkt er geen probleem. ‘Er was enkel een verbale discussie’, ‘hij heeft zich geëxcuseerd’, ‘hij beseft dat hij fout was’.

Standaardcommunicatie als branddeken om het smeulende incident niet verder te laten escaleren. Maar je hoeft er niet aan te twijfelen dat zijn relatie met bepaalde ploegmaats behoorlijk verzuurd is.

Hans Vanaken kreeg na de wedstrijd het verwijt geen ruggengraat te hebben. Andere spelers zagen dan weer een straf verhaal voor hun (klein)kinderen in de handen van Keylor Navas stranden. Hoe ze na een punt in Santiago Bernabéu ook in het Parc des Princes gingen gelijkspelen.

Ergens is het ook een zwaktebod als je met Diagne op het vliegtuig naar Turkije stapt. Alsof ze zonder hem niets kunnen rapen tegen Galatasaray.

Club Brugge is aan een uitstekend seizoen bezig en had in eigen huis eigenlijk gewoon moeten winnen van Galatasaray. De West-Vlamingen morsten toen jammer genoeg met kansen.

Clement moet dit weekend een lastige knoop doorhakken. Maar wat zouden jullie doen? Hem meenemen of toch maar niet? 

Moet Philippe Clement Mbaye Diange selecteren voor de wedstrijd tegen Galatasaray?

28%
10%
62%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties