Datum: 28/06/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: 1/8 Finales
Stadion: Estadio Mineirao
Voetbalgoden en Julio Cesar redden Brazilië
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Voetbalgoden en Julio Cesar redden Brazilië
Foto: © Photonews

Brazilië juicht. Na een bijzonder spannende partij mogen de Goddelijke Kanaries naar de kwartfinale. David Luiz bracht het organiserende land op voorsprong, Alexis Sanchez zette de bordjes in evenwicht. Verlengingen leverden niets op en in de strafschoppenreeks toonde Brazilië zich de sterkste.

Sander De Graeve en Manuel Gonzalez Oubiña in Belo Horizonte

We zagen al een aantal wedstrijden hier in Brazilië, maar een partij van het gastland zelf is toch nog van een andere orde. Het hele stadion in Belo Horizonte kolkte vanavond voor de clash tussen de Goddelijke Kanaries en de sterk spelende Chilenen.

Geweldige sfeer

Waar die Chilenen de vorige wedstrijden nog in eigen huis leken te spelen, was dat nu even anders. La Furia Roja liet van zich horen, maar tegen de gele zee aan Brazilianen konden ze niet op. In een elektrische sfeer kon Howard Webb de eerste achtste finale op gang fluiten.

Meteen na de aftrap werd het duidelijk, de intensiteit ligt een tiental keren hoger als in de groepsfase. Al binnen de vijf minuten hadden enkele spelers aan beide kanten gerust op de bon mogen vliegen. Howard Webb liet het, op z'n Engels, allemaal wat begaan.

De partij ging voor het oog van de kolkende menigte gelijk op, maar de beste kansen waren voor de Brazilianen. Vooral Neymar kwam vaak voor doel, maar wou het steeds net iets té mooi doen. Na bijna twintig minuten mocht Neymar dan toch juichen.

Zijn corner werd door Thiago Silva verlengd tot bij David Luiz. Die leek te scoren, maar het was uiteindelijk Jara die de bal ongelukkig met het scheenbeen voorbij Bravo in doel. De Brazilianen joegen de decibel meter prompt een eind boven de 100. Een zekere Belgische politica had de match al afgelast.

Alexis doet het weer

Chili moest even bekomen, maar kwam dankzij een goeie balcirculatie opnieuw in de match. Na een foutje achterin bij de Brazilianen kon het rode eiland in de gele zee zich voluit laten horen. Vargas gaf de bal mee aan Alexis Sanchez en de aanvaller van Barcelona trapte geplaatst voorbij Julio Cesar in doel.

Alles te herdoen dus in het Estádio Mineirão. Brazilië knoopte de stoute schoenen nog eens aan en trok vol ten aanval. Enkele goeie kansen en een wereldknal van Dani Alves ten spijt stond het aan de rust nog 1-1.

Afgekeurde goal Hulk

Na de pauze was er minder verschil tussen beide teams. Het hele stadion stond in rep en roer toen Howard Webb een goal van Hulk terecht afkeurde voor handspel. Verder kwamen ook de Chilenen erg dichtbij een goal nadat Isla Aranguiz vond in de zestien. Julio Cesar moest alle zeilen bijzetten om de bal uit zijn goal te houden.

Scolari greep in en bracht Jô, ooit nog bij Manchester City, voor de vrij onzichtbare Fred. De aanvaller van het lokale Atletico Mineiro liet zich wél meteen opmerken. Na een goeie voorzet trapte hij de bal van dichtbij naast. Hij raakte het leer niet goed genoeg en verkwanselde zo de uitstekende kans.

Schietkraam

De Goddelijke Kanaries duwden de Chilenen helemaal dood en creëerden kans na kans. Het wou echter niet meezitten voor de Seleçao. Neymar kopte recht op doelman Bravo en even later vond ook Hulk de sterk keepende Chileen op zijn weg naar eeuwige roem. Bravo stond in een schietkraam, maar bleef overeind.

Verlengingen moesten uitsluitsel brengen. In de eerste verlenging toonden de Brazilianen zich het gevaarlijkst. Oscar kreeg een uitstekende kopkans, maar besloot in de handen van doelman Bravo. Wat later testte Hulk met een verschroeiende knal de handschoenen van het Chileense sluitstuk.

Ook de tweede verlenging bracht éénrichtingsvoetbal. De elf Chilenen kampeerden op hun eigen helft, maar hielden al bij al vrij makkelijk stand. Ramires trapte net naast. In het absolute slot kozen de voetbalgoden de kant van Brazilië toen Pinilla staalhard op de lat knalde. Het bleef 1-1 na de 30 extra minuten.

Strafschoppen

Julio Cesar kroonde zich tot de held van de natie. Hij pakte de penalty's van Pinilla en Alexis en Jara trapte de beslissende strafschop tegen de paal. Pech voor Chili, ontlading in Brazilië.

Opstellingen

Brazilië Brazilië

  Speler G Beoordeel
Julio Cesar 90' -
Alves Daniel   90' -
Luiz David 90' -
Silva Thiago A 90' -
Marcelo 90' -
Gustavo Luiz   90' -
Fernandinho 73' -
Oscar 106' -
Hulk   90' -
Fred 64' -
Neymar 90' -
  Bank G Beoordeel
Jo   26' -
Ramires 17' -
Jefferson -  
Bernard -  
Victor -  
Dante Bonfim -  
Hernanes -  
Henrique -  
Maicon -  
Maxwell -  
Willian -  
Paulinho -  

Chili Chili

  Speler G Beoordeel
Bravo Muñoz Claudio Andres 90' 5
Isla Mauricio Anibal 90' 5
Medel Soto Gary Alexis 108' 5
Silva Gajardo Francisco Andrés   90' 5
Jara Gonzalo 90' 1
Mena Eugenio   90' 5
Diaz Rojas Marcelo Alfonso 90' 5
Aránguiz Sandoval Charles Mariano 90' 5
Arturo Vidal 87' 5
Sánchez Alexis 90' 5
Vargas Rojas Eduardo Jesús A 56' 5
  Bank G Beoordeel
Gutiérrez Leiva Felipe Alejandro 34' 5
Pinilla Ferrera Mauricio Ricardo   3'  
Toselli Christopher -  
Herrera Johnny -  
Beausejour Jean -  
Carmona Carlos Emilio Tello -  
Rojas Jose -  
Valdivia Jorge -  
Paredes Esteban -  
Fuenzalida Jose -  
Orellana Fabian Ariel Valenzuela -  
Albornoz Miiko -  
Herbeleef Brazilië - Chili

Vooraf