Geen drama: kanariegeel mag na 60 jaar nog even blijven

Geen drama: kanariegeel mag na 60 jaar nog even blijven
Foto: © Photonews

60 jaar geleden speelden de Brazilianen voor het eerst in het kanariegeel ... tegen Chili. Vandaag komt er geen einde aan die traditie, omdat een drama is afgewend.

Door Aernout Van Lindt

Op het WK van 1950 in eigen land speelden de Goddelijke Kanaries toen nog als Goddelijke witten. Ze speelden zich een weg naar de finalepoule in het wit en leken op weg naar een wereldtitel.

Tot in de laatste wedstrijd Uruguay de wereldtitel kwam stelen: 1-2 en drama in Maracana. Het drama was zo groot dat de Brazilianen zelfs nooit meer in het wit wilden spelen. Na enkele jaren testen en proberen werd definitief voor kanariegeel gekozen.

Thuis onverslaanbaar

In aanloop naar het WK 1954 werd voor het eerst het huidige truitje in gebruik genomen, tegen Chili. Het werd een nipt gewonnen wedstrijd (1-0), waarna het geel nooit meer weg te denken was. Maar hadden de Chilenen vandaag Brazilië in rouw gedompeld, had het misschien anders kunnen lopen.

Het doet meteen denken aan een andere statistiek: sinds 1975 (Peru) won niemand in Brazilië van de Goddelijke Kanaries. Op deze manier lijken ze alsnog op weg naar een zesde wereldtitel. Of krijgen ze in de kwartfinales zwart beest Uruguay tegen hen? Dat weten we straks!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties