Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Lotto Park
Anderlecht kan niet overtuigen
Harald Berings

Anderlecht nam gisteren met veel moeite afstand van een stug verdedigend Moeskroen. Sporting verspeelde niet alleen veel energie, het verloor ook Vincent Kompany. Het verhaal van een overwinning om snel te vergeten...

Bij de Brusselaars zaten Serhat (licht geblesseerd) en nieuwkomer Pujol op de bank. Voorin vormde topschutter Mbo Mpenza een duo met Nenad Jestrovic.

Anderlecht startte gretig aan de wedstrijd, met een reuzekans voor Jestrovic als gevolg. De Serviër liet de kans echter liggen, iets wat hij zich tegen Chelsea niet kan permitteren.

Na een paars-wit eerste kwartier kwam ook Moeskroen met mondjesmaat opzetten. Het was vooral José Tailson (overgenomen van Lokeren) die voor doelgevaar kon zorgen, maar hij stuitte op een secuur keepende Daniël Zitka.

Op het halfuur was het dan toch prijs, aan de overkant. Een voorzet van Zewlakow werd door iedereen gemist, maar Goor kan de bal toch voorbrengen. Uiteindelijk kwam het leer bij Jestrovic, die deze keer wel raak trof.

Lang duurde het feest niet bij Anderlecht, want nauwelijks twee minuten kon Tailson er al 1- van maken. Vanop afstand verschalkte hij Zitka, die niet echt voluit ging.

Franky Vercauteren had zijn ploeg tijdens de rust duidelijk wakkergeschud. Na één minuut in de tweede helft moest Hatchi een bal van Wilhelmsson van de lijn keren, en drie minuten later trapte Nenad Jestrovic de 2-1 op het bord. Jestrogoal kende een eerder ongelukkige wedstrijd, maar kon uiteindelijk wél doen wat Vercauteren van hem verlangde: scoren.

In de 64e minuut ziet Anderlecht Vincent Kompany uitvallen met een rugblessure. Even werd gevreesd voor het ergste, maar al bij al bleek het nog mee te vallen: de Gouden Schoen kon zelf het veld afstappen. Toch vond Vercauteren het nodig om zijn goudhaantje onnodige risico's te laten lopen en stuurde hem terug het veld op. Een domme zet, zo bleek later, want de Rode Duivel moest na tien minuten lijden naar de kant voor Besnik Hasi.

Het duurde uiteindelijk tot de 88e minuut vooraleer Mbo Mpenza voor de zekerheid kon zorgen. Met een explosieve actie werkte hij zich voorbij zijn verdediger, en verschalkte doelman Luzi met een goed geplaatst schot.

"Deze overwinning is langs een kant ook wel goed," wist man in vorm Mpenza te vertellen aan de camera's van Studio 1. "Als we hier 5-0 hadden gewonnen, zouden we zijn gaan zweven, en met de wedstrijd op Stamford Bridge in het vooruitzicht kunnen we beter met beide voeten op de grond blijven."

Vraag is of de supporters, die na afloop van de wedstrijd hun helden trakteerden op een fluitconcert, het nog lang volhouden om met beide voeten op de grond te blijven. Zij willen liever springen en feesten, na een mooie overwinning tegen Real Betis bijvoorbeeld... Maar dat is toekomstmuziek. Paars-wit moet zich nu voorbereiden op de clash met Chelsea. De Blues staan ongeslagen eerste in de Premier League, en wonnen ook gisteren, in eigen huis, met 2-0 van Sunderland.