Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Edmond Machtensstadion
Brussels schuift Bergen nipt opzij
Filip Van der Elst

De eerste overwinning in het nieuwe seizoen voor FC Brussels, dat dankzij administratief geklungel zonder sterkhouder Richard Culek moest aantreden, is een feit. Na een moeilijke wedstrijd ging neo-eersteklasser Bergen voor de bijl met het kleinste verschil: in een betere tweede helft viel al vroeg het enige doelpunt van de wedstrijd. Vooral voor rust kon Brussels zeker niet overtuigen, daarna ging het echter beter, en met nog enkele versterkingen erbij, valt het beste te verhopen. Het viel echter wel op dat zowel Bergen als Brussels aanvallend toch wel tekort komen.

De wedstrijd kwam heel traag op gang, maar de bezoekers namen wel de beste start. Brussels werd op de eigen helft gedrukt, maar Bergen kon dit overwicht niet omzetten in kansen. De eerste kans was zelfs voor Brussels, maar Dieudonné Kalulika kopte de hoekschop van Kristoffer Andersen nipt over. Ook bij een volgende hoekschop was er gevaar, en ditmaal was het Moussa Sanogo die geen succes kende. Hierbij blesseerde de Ivoriaan zich wel (hij werd vervangen door Julien Gorius), na een botsing met de Bergense verdediger Dare Nibombe, die met zijn land Togo nog actief was op het WK. Veel meer gebeurde er niet in een flauwe eerste helft, die terecht op 0-0 eindigde.

Na de rust kwam er toch wat beterschap. Nadat Cédric Berthelin geen moeite had met een afstandsschotje van Andersen, was de beste kans vrijwel onmiddellijk daarna voor de bezoekers. Aziz Elkhamchaf verscheen alleen voor Michael Cordier, maar de jonge doelman van FC Brussels stond paraat. Het doelpunt viel aan de overkant: na wat geharrewar bij een hoekschop, tikte Kalulika de bal voorbij Berthelin (1-0). De club van Waalse politicus Elio Di Rupo moest nu reageren, maar kwam niet echt tot doelrijpe kansen. Toen, twintig minuten voor tijd, verdediger Nibombe dan ook nog eens met (heel licht) rood van het veld gestuurd werd, was het vet helemaal van de soep. De beste kans was, na een mooie combinatie, nog voor Andersen maar het bleef bij 1-0, en daar kan Brussels helemaal niet ontevreden mee zijn. De bezoekers uit Bergen daarentegen zullen ongetwijfeld het gevoel gehad hebben dat er zeker een puntje had ingezeten. Toch was de kleine overwinning voor de hoofdstedelingen uiteindelijk wel min of meer verdiend. [AN]