Datum: 16/12/2006 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Lotto Park
Gouden Tchité beslissend voor Anderlecht
Harald Berings
| 0 reacties
Gouden Tchité beslissend voor Anderlecht
Foto: © SC

Anderlecht gaat met een achterstand van drie punten op leider Racing Genk de winterstop in. De Brusselaars kunnen daar in principe niet tevreden mee zijn, maar lieten in de heenronde ook niet echt zien waarom zij de titel van herfstkampioen wel zouden verdiend hebben. Terwijl Genk zich vanavond thuis voorbij Brussels werkte, klopte paars-wit voor eigen huis Bergen, veertiende in het klassement. Beslissende factor bij Anderlecht was weer eens Mohammed Tchité. De kersverse Belg reageerde alert op een voorzet van Jelle Vandamme, die door de Bergen-defensie wel ontzet had kunnen worden. Tchité prikte het leer echter voorbij een kansloze Cédric Berthelin en zette Anderlecht op rozen. 

Een kwartier lang gebeurde er weinig in het Astridpark, tot Wilfried Dalmat een vrije trap mocht nemen vanop zo'n 25 meter. De middenvelder trapte de bal snoeihard en over de grond in de verste hoek. Een bal waar Daniël Zitka in principe bij had moeten zitten, maar via een vreemde bots op de grasmat leverde het Dalmat en Bergen toch de gelijkmaker op. Paars-wit werd, terecht, uitgefloten door de eigen fans, die dit seizoen nog te weinig champagnevoetbal te zien kregen.

Ook in de tweede periode stond de regerende landskampioen nog niet onder stoom en het duurde dan ook een kwartier vooraleer het een eerste kans bij elkaar kon voetballen. Tchité vond Nicolas Frutos aan de tweede paal, die toornde boven alles en iedereen uit en kopte Anderlecht opnieuw op voorsprong. In het slotkwartier duwde paars-wit het gaspedaal iets harder in en meteen vielen er gaten in de Henegouwse defensie. Bart Goor zette Tchité op weg naar de 3-1, maar diens doelpunt werd (terecht) afgekeurd wegens buitenspel. Uitstel van executie voor Bergen, want acht minuten later was het wel raak voor Tchité: met zijn twaalfde doelpunt in zeventien wedstrijden komt hij opnieuw aan kop van het topschuttersklassement. Omdat hij meer doelpunten scoorde buitenshuis start hij de heenronde dan ook met de gouden bal op de rug.

In blessuretijd zette Ahmed Hassan de teller nog op 4-1. Net als Frutos rondt de Egyptenaar de heenronde af met vijf doelpunten. Geflatteerd was de overwinning zeker niet, al waren de cijfers wel zwaar. Niet zozeer omdat Bergen aanspraak kon maken op meer, maar wel omdat Anderlecht een uur lang niks klaar kon maken. Het werd bij momenten ook op een hels fluitconcert getrakteerd door de supporters. De paars-witte fans kijken alvast uit of manager Herman van Holsbeeck zijn beloftes kan waarmaken. Die beloofde een rechtsachter, een centrale verdediger én een verdedigende middenvelder, die allen een meerwaarde zouden moeten vormen, zowel in de competitie als met het oog op de Champions League die Sporting volgend jaar opnieuw hoopt te behalen. 

De huidige spelerskern moet echter nog even wachten op de winterstop. Woensdag treedt Anderlecht immers nog aan in de SuperCup tegen Zulte Waregem, al laat Frank Vercauteren dan wellicht wel zijn sterren rusten en geeft hij jongens als Mbokani, Lamah en Legear (die vanavond in het slotkwartier mochten invallen) opnieuw een kans. Daarna trekt de selectie naar jaarlijkse gewoonte op winterstage naar Spanje.