Speeldag: Speeldag 17
Stadion: Luminus Arena
Herfstkampioen te sterk voor Brussels
Filip Van der Elst

Racing Genk kroonde zich zaterdagavond tot herfstkampioen, na een logische zege tegen een dapper FC Brussels. Genk klom voor rust op voorsprong, maar na de rust stelden de bezoekers gelijk. Twee doelpunten van Wouter Vrancken stelden de Genkse herfsttitel echter alsnog veilig. Bij Genk liep Jean-Philippe Caillet deze week een spierscheur op, hij werd vervangen door Sven Verdonck. Aan de overzijde ontbraken, door blessures en schorsingen, een hele resem basisspelers (Steve Colpaert, Richard Culek, Julien Gorius en Dieudonné Kalulika).

Genk begon aan een hoog tempo, en Brussels was al snel op achtervolgen aangewezen. Na nog een tiental minuten verkeek Patrick Nys zich op een voorzet van Thomas Chatelle, en Kevin Vandenbergh nam het cadeautje met dank aan (1-0). Onmiddellijk daarna kreeg Verdonck een uitstekende kans op 2-0, maar hij knalde van dichtbij hoog over. Daarna herstelde Brussels een beetje het evenwicht, maar het bleef teveel op de eigen helft weggedrukt. Halverwege de eerste helft brak Nenad Stojanovic, afgelopen zomer na ruzie met Hugo Broos vertrokken uit het Fenixstadion, door, hij bediende Jonathan Tehoue, maar die mikte de bal over. Brussels bleef nu wat meer druk zetten, en Ebou Sillah kreeg een uitstekende mogelijkheid, maar hij besloot zijn verdediger uit te kappen in plaats van meteen te schieten, en verspeelde zo de bal. Een schot van Stojanovic vormde geen problemen voor Logan Bailly. Onmiddellijk daarop was het weer aan Genk: Vandenbergh kreeg, alleen op weg naar doel, een goede mogelijkheid om zijn tweede van de avond te scoren, maar ditmaal redde Nys uitstekend. Kort voor rust kwam Brussels nog een laatste maal opzetten: Tehoue kwam dicht bij doel in balbezit, maar in het geharrewar verspeelde hij de bal en de unieke mogelijkheid.

Na de rust trok Brussels met alle macht naar voren, en het versierde ook kansen: Tehoue mocht tot twee keer toe richting Bailly; maar de eerste maal bracht de jonge doelman knap redding, de tweede maal mikte de ex-Virtonspeler, nadat hij zich mooi had vrijgespeeld, net naast. Iets voor het uur was het dan toch raak: de pas ingekomen Kristoffer Andersen legde breed, en Tehoue schoof de gelijkmaker tegen de netten (1-1). Voor Genk het sein om in actie te schieten, en Vandenbergh leek de Limburgers terug op voorsprong te zetten, maar de bal caprioleerde op een vreemde wijze terug het veld in. Uitstel betekent nog geen afstel, moet Vrancken gedacht hebben, toen hij na 67 minuten dan toch de 2-1 op het bord knalde. Nu kon Brussels niet meer reageren, en kreeg Genk nog enkele kansen om de score nog verder uit te diepen. In de blessuretijd lukte dat dan toch nog, toen Vrancken van dichtbij een hoekschop intikte (3-1). Genk kroont zich zo tot de verdiende herfstkampioen, met een knap totaal van 40 punten.