Datum: 09/09/2006 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Le Canonnier
Anderlecht met twijfels naar kampioenenbal
Harald Berings
| 0 reacties
Anderlecht met twijfels naar kampioenenbal
Foto: © SC

Anderlecht heeft voor het eerst dit seizoen puntenverlies geleden. Op het veld van Moeskroen leek het lang op een zege af te stevenen, maar in de slotfase boog topschutter Custovic de stand nog om naar een 1-1 gelijkspel. Les Hurlus sturen paars-wit zo met enige twijfels naar de Champions League.

Franky Vercauteren startte verrassend met Mbo Mpenza aan de aftrap, Nicolas Frutos was immers opnieuw geblesseerd. Slachtoffer werd Ahmed Hassan, die officiëel gespaard werd voor de Champions League. Ook Jelle Vandamme was er niet bij, na zijn rode kaart op het veld van Sint-Truiden, op de eerste speeldag. Bij Moeskroen startte Mark Volders meteen onder de lat.

Al na één minuut was paars-wit dicht bij de voorsprong, toen Mpenza na een vlotte combinatie tussen Vanden Borre, Biglia en Tchité de paal trof. Na een felle start van de bezoekers herstelde Moeskroen echter het evenwicht, en trapte Tohoua op het halfuur net naast. Vlak voor de rust kreeg Biglia nog een uitstekende mogelijkheid, maar de Argentijn kopte een vrije trap van Boussoufa net over de kooi van Volders.

Ook in de tweede periode waren het de Brusselaars die de beste start namen. Tchité besloot de rollen eens om te draaien en schilderde de bal op het hoofd van spitsbroeder Boussoufa. De Marokkaan kopte door naar Mpenza, maar die werd alleen voor Volders afgevlagd voor buitenspel. Een minuut later was het wel raak: opnieuw Tchité vond op de rechterflank Bart Goor, die het leer mooi over Volders stiftte.

Anderlecht controleerde de wedstrijd en voetbalde via Tchité en Boussoufa nog een pak kansen bij elkaar. Tot zo'n vijf minuten voor tijd stelde de thuisploeg nog weinig voor op Le Canonnier, maar nadat Vercauteren Mpenza had ingewisseld voor de meer defensieve Christian Leiva kreeg Sporting het deksel op de neus. Met wat geluk belandde een kopbal van Van Gijseghem, de beste man bij Moeskroen, via de paal voor de voeten van Adnan Custovic. Die had de bal maar over de doellijn te tikken en bracht zijn persoonlijke teller op zes doelpunten: evenveel als Mohammed Tchité aan de overkant. Beide spitsen voeren nu het topschuttersklassement aan.

Veel tijd om te rouwen heeft Anderlecht niet: woensdag wacht al een nieuwe belangrijke opdracht. In het eigen Astridpark moet paars-wit de punten thuis houden tegen het Franse Lille. Het hoopt daarvoor naast Hassan ook Frutos te recupereren. Die laatste zou met een inspuiting een halfuur kunnen meespelen. Anderlecht behoudt wel de leidersplaats, het wordt afwachten of Brussels en Genk zich nog naast de Brusselaars kunnen heisen. Moeskroen staat nu knap vijfde in het klassement. [AN]

Vooraf