Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Edmond Machtensstadion
G. Beerschot maatje te groot voor Brussels
Filip Van der Elst

FC Brussels liet, na het gelijkspel van buur Anderlecht in Moeskroen, dé kans liggen om mee aan de leiding te komen: op eigen veld werd de Brusselse club koud gepakt door Germinal Beerschot: twee doelpunten na de rust van François Sterchele beslisten de slaapverwekkende partij. Germinal Beerschot won verdiend, omdat het duidelijk technisch sterker was, het balbezit de hele wedstrijd door opeiste, en omdat het ook dodelijk efficiënt was.

Brussels startte met nieuwkomer Nenad Stojanovic in de basis. Richard Culek was licht geblesseerd, maar hij kon, dankzij een inspuiting, toch starten. Aan de overzijde maakte Didier Dheedene zijn wederoptreden in de Jupiler League. De andere nieuweling, Abuda Coelho, kwam niet in actie.

De thuisploeg begon het felst, en Stojanovic bediende al snel Dieudonné Kalulika, maar de Brusselse topscorer knalde net naast. Brussels kon echter zijn wil niet verder opdringen, maar Germinal Beerschot deed te weinig met het balbezit. Grote kansen bleven uit in een erg potige partij. Brussels gaf achterin niets weg, maar opbouwend leek het nergens op. De 0-0 bij de rust was logisch, want geen van beide ploegen kon de tegenstander echt wegdrukken.

Na de rust was de wedstrijd al snel gespeeld: in twee dolle minuten scoorde pocketspits Sterchele twee maal: de eerste was een knappe volley, en bij de 0-2 werd de Brusselse verdediging nogal simpel uitgetikt. Brussels lag zo al voor het uur tegen de touwen, en ook de inbreng van Moussa Sanogo kon daar niets meer aan veranderen. De bezoekers speelden in een zetel, en controleerden rustig de wedstrijd. Het was tot tien minuten voor tijd wachten op een eerste doelkans voor Brussels na de rust: Sanogo kopte van dichtbij, maar vanuit een scherpe hoek, in het zijnet. Aan de overkant was Sterchele nogmaals gevaarlijk, maar Sydney Kargbo en Michael Cordier lagen nog in de weg. Kort voor tijd lukte het dan toch nog voor Brussels: een hoekschop werd ingekopt door Steve Colpaert, en doelman Luciano was verrast, aangezien de bal nog afweek. Verder kwam Brussels echter niet meer, waardoor G. Beerschot de drie punten mee naar de Scheldestad kon nemen, en zich zo richting subtop hijst.