Datum: 15/12/2007 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 16
Stadion: Edmond Machtensstadion
Cercle efficiënt voorbij Brussels
T. Coremans
| 0 reacties
Cercle efficiënt voorbij Brussels
Foto: © SC

FC Brussels is er opnieuw niet in geslaagd een degelijke thuisprestatie op de mat te leggen. Cercle klopte de Brusselaars met zware 1-4-cijfers. Er rest Cartier nog bergen werk om deze ploeg in de terugronde tot een goed geheel te kneden.

Binnen de muren van het Edmond Machternsstadion bereidden spelers en bestuur zich voor om de laatste thuiswedstrijd, voor de winterpauze, tot een goed einde te brengen. Laten we optimistisch blijven. Voor de Brusselaars kan de terugronde alleen beter verlopen. Geplaagd door interne onenigheid en talrijke blessures mogen we zeggen dat het er sportief nog slechter had kunnen uitzien. Vanavond kreeg het huishouden van Johan Vermeersch geen katje voorgeschoteld om zonder handschoenen aan te pakken. Molenbeek mocht zich opmaken voor de komst van revelatie Cercle Brugge. Onder leiding van hun ambitieuze coach, Glen De Boeck, wilden de Bruggelingen vanavond opnieuw hun plaats in het klassement rechtvaardigen. 

De bezoekers konden beroep doen op de voltallige spelerskern. Een gegeven waar men bij de thuisploeg enkel van kon dromen. FC Brussels startte vloeiend en complexloos. Het druk bevolkte middenveld maakte het in de openingsfase onmogelijk voor de bezoekers om te combineren. Doelman Verbist toonde zich alert op een kans van Matumona. Cercle Brugge leek wat log, maar sloeg na de eerste mogelijkheid hard toe. Gombami verlengde een voorzet en wie anders dan De Sutter trapte het leer tegen de netten, 0-1. Wat een mokerslag voor de thuisploeg, die vol geloof deze partij had aangevat. Brussels vond niet meteen een antwoord op het effectieve voetbal van de West-Vlamingen. Na de vroege achterstand liepen de manschappen van Albert Cartier opnieuw achter de feiten aan. Als daar bovenop individuele fouten kwamen, van de meest ervaren spelers, kon je het wel vergeten. Deflandre speelde onbegrijpelijk zwak terug op zijn goalie Cordier. Iachtchouk lag op de loer, onderschepte de bal en lepelde hem over de doelman, 0-2. 

Zonder enige vorm van groots voetbal stond Cercle op een veilige voorsprong. De weerstand die de thuisploeg bood, leek niet op te kunnen tegen de flair en het vertrouwen van de Bruggelingen. Halverwege de eerste helft ging de stoom helemaal uit de ketel. Verdediger Boi schoot de bal, na een pass van Gombami, gekruist naast Cordier in doel. Op deze manier stevenden we af op een regelrechte catastrofe. Het gemor van de thuisaanhang weerklonk onder de daken van het stadion. 

Ondanks de 0-3 achterstand probeerde Brussels wat terug te doen. Het moest wel opkijken tegen het huizenhoge vertrouwen dat de bezoekers hadden opgebouwd. Haydock noch Gorius kregen hun teamgenoten op sleeptouw. Na de laatste treffer was er nauwelijks sprake van een wedstrijd. Kon de rust de partij nieuw leven inblazen? 

De heer Geldhof, floot enkele minuten na negen, de wedstrijd opnieuw op gang. De pauze bood alleszins geen enkele spelerswijziging. Brussels startte opnieuw vol overgave aan het tweede bedrijf. En... werd daar uiteindelijk voor beloond. Owona slingerde de bal voor doel, richting Gorius. De Fransman knikte met volle overtuiging de 1-3 binnen. Was er dan toch sprake van een inhaalmanoeuvre? 

Cercle reageerde na de tegengoal alert. Het was niet van zin de ruime doelpuntenmarge kwijt te spelen. Gombami kreeg een sublieme aangelegenheid om de score terug uit te diepen. De Zimbabwaan kreeg te weinig vaart op de bal. De tijd drong en de kansen waren schaars. Geen mens die nog een stuiver gaf voor een comeback van de thuisploeg. De kille wind sneed de motivatie bijna helemaal de keel door. Hoedje af voor de trouwe thuisaanhang. Die moesten toezien hoe de bezoekers het eindoffensief naar zich toe trokken. Cordier weerhield FC Brussels van meer tegentreffers. De Sutter en Iachtchouk legden de jonge doelman op de rooster. Michaël Cordier moest zich uiteindelijk dan toch gewonnen geven. De Sutter verzond de bal richting de net ingevallen Kristof Snelders, die de eindstand op 1-4 bracht. 

Cercle Brugge won verdiend, al is de score ietwat overdreven. Door deze overwinning versterken de Bruggelingen hun positie in het klassement. Volgende speeldag ontvangt Cercle in het Jan Breydelstadion Sporting Charleroi. FC Brussels blijft rond de degradatiezone rondspoken. Zij trekken volgende week richting Zulte Waregem voor hun laatste wedstrijd vóór de winterpauze. [AN]

Vooraf