Speeldag: Speeldag 28
Stadion: Lotto Park
Anderlecht opnieuw op Europese koers
T. Coremans

Geen stunt van Cercle op het veld van de regerend landskampioen. Anderlecht hield verdiend de drie punten thuis. De bezoekers konden enkel tijdens het eerste half uur voor gevaar zorgen. Cercle kwam op voorsprong, maar moest uiteindelijk de duimen

In Anderlecht verwelkomde men in de vooravond de revelatie van het seizoen, Cercle Brugge. Een veelomvattend terugzien tussen enkele spelers en stafleden. Meest noemenswaardige figuren waren allicht Glen De Boeck en Besnik Hasi. Tijdens de heenronde bleven beide elftallen steken op een scoreloos gelijkspel. De Brusselaars moesten de drie punten thuishouden om hun opmars aan te houden. Ariël Jacobs beschikte over een ruim assortiment aan spelers. Hij moest enkel Deschacht missen wegens schorsing. De bezoekers kampten met heel wat meer selectieproblemen. Nyoni begon langs de kant terwijl De Smet geschorst moest toekijken. Zij namen in de tribune plaats naast die andere afwezige, Tom De Sutter.

Sporting Anderlecht begon het felst aan de partij, al kregen de Bruggelingen de druk al gauw getemperd. Frutos kreeg enkele halve kansjes, maar kreeg het leer niet tussen de doelpalen. Cercle Brugge trachtte de bal in de ploeg te houden maar sloeg daar aanvankelijk niet in. Halverwege het eerste bedrijf kwamen de bezoekers meer in de wedstrijd. Portier en Snelders stelden Schollen op de proef zonder al te veel gevaar. Beide ploegen leken elkaars evenknie.

Ariël Jacobs zag de motor sputteren en maande zijn manschappen aan tot scherpte. Dat leidde tot een kopkans van Boussoufa en een uitgelezen kans voor Juhasz. De brilscore bleef echter op het bord fonkelen. Net wanneer Anderlecht de wedstrijd leek naar zich toe te trekken sponnen de bezoekers een schitterende tegenaanval in elkaar. Snelders bracht een verloren bal knap voor doel. Sergeant kon het leer makkelijk in doel leggen, 0-1. Lang kon Cercle niet genieten van deze voorsprong. Amper vier minuten na de openingsgoal kopte Van Damme,een vrije trap van Boussoufa krachtig voorbij Verbist. Net voor de pauze hingen de bordjes opnieuw gelijk, 1-1.

Een vol Constant Vanden Stockstadion zat vol ongeduld te wachten op wat wel eens een hoogstaande tweede helft zou kunnen worden. Paars-wit legde meteen het tempo op. Dat leverde een handvol kansen op. De beste was voor de Tsjech Vlcek die vrij voor Verbist verscheen. De routinier slaagde er niet in de jonge doelman te verslaan. Cercle Brugge kon een enkele keer tegendreigen via een lob van Iachtchouk. De bal zeilde over het doelkader. Anderlecht bleef creatief op zoek gaan naar de voorsprong en werd daar net voorbij het uur voor beloond. Na een handspel van Viane krulde Boussoufa de vrije trap netjes in doel, 2-1.

Cercle moest nu aan de bak, maar kreeg nauwelijks ademruimte. Anderlecht bleef autoritair voetballen en ging op zoek naar de goal van de zekerheid. Die kwam er ook. Na opnieuw een stilstaande fase, een hoekschop getrapt door Boussoufa, mocht Van Damme zijn tweede van de avond feilloos in doel knikken. De bezoekers stonden met nog twintig minuten op de klok voor een onmogelijke opdracht.

Het Brugse middenveld probeerde nog enkele openingen te forceren. Zij waren tijdens de tweede helft amper in staat de paars-witte verdediging het vuur aan de schenen te leggen. Hasi en Iachtchouk trapten telkens hoog over het doel van Schollen. Obidiah draaide even later de bal net naast de verste paal. Sporting tikte de wedstrijd rustig uit en pakte verdiend de drie punten.

De Boeck zag dat zijn manschappen onderlagen. Hij beseft maar al te goed dat een ruimere kern nodig is om een plaats aan de top te handhaven. Europees voetbal is voor Cercle Brugge opnieuw een stapje verder weg. Voor de Brusselaars is het alles of niets de laatste weken. Wat zonder problemen lijkt te lukken. Anderlecht zet zijn opmars verder. (AN)