Speeldag: Speeldag 28
Stadion: Stade du Pays de Charleroi
Brussels grijpt opnieuw naast de punten
T. Coremans

FC Brussels mag zich stilaan opmaken voor een jaartje tweede klasse. Het verloor vanavond de moeilijke uitwedstrijd in Charleroi nipt met 1-0. Brussels kon enkele malen dreigen maar kon Charleroi nooit echt onder druk zetten.

Sporting Charleroi ontving, in het eigen Mambour, het fel geplaagde Brussels. Het behalen van een Europees ticket zal er dit seizoen niet inzitten. Charleroi stond voor aanvang van deze wedstrijd op een teleurstellende tiende plaats. Zo bleek het behoud alvast verzekerd en konden de Zebra’s zonder complexen starten.  Indien de bezoekers zonder punten zouden terugkeren richting de hoofdstad naderde de degradatie. Van der Elst stond voor de loodzware opdracht zijn team voorbij de troepen van Siquet te loodsen. Na de thuisnederlaag vorige week tegen Germinal Beerschot zag de toekomst er allesbehalve veelbelovend uit.

In een weinig bevolkt stadion begonnen beide elftallen voorzichtig aan de partij. De thuisploeg startte met de meest aanvallende intenties. Christ strooide kwistig met sublieme voorzetten. Akpala en Orlando kwamen telkens enkele decimeters te kort om doeltreffend te zijn. Nog gedurende de openingsfase schoot diezelfde Orlando een uitgelezen kans huizenhoog over het doel van Werner.  Aan de overkant bereikte een goede voorzet van Lutula geen enkele ploegmaat. Het spelniveau steeg al bleven doelpunten uit. De thuisploeg creëerde enkele halve kansen maar de efficiëntie was ver zoek. Théréau toonde zich enkele malen te zelfzuchtig terwijl bij de tegenstander de acties van Sorokin en Lutula geen vervolg vervaardigd zagen. In de slotminuten van de eerste helft noteerden we de beste kansen. Lutula werd knap afgezonderd, trapte de bal naast doeman Laquait maar jammer genoeg voor de Afrikaan ook naast het doel. In de blessuretijd trapte Akpala een goede kans zwak op Werner. We gaan de rust in met de brilscore.

De verwachtingen werden tijdens de openingsminuten meteen ingelost. Werner kon, na een gemeten voorzet van Akpala, een schot van Smolders niet klemmen waarna Théréau hoog in doel schoot, 1-0. De manschappen van Van der Elst konden, zoals meermaals dit seizoen, opnieuw een achterstand trachten weg te werken. Het ontbrak Brussels echter aan opbouwende creativiteit en balbezit om het leer aan de kooi van de tegenstander te krijgen. Sorokin en Werner leken de enige schakels in de ploeg die de spelkwaliteit naar een hoger niveau konden tillen. Hun inzet en meerwaarde stootten telkens op geen vervolg. Afwerking is bij de Brusselaars al een heel seizoen een onverklaarbaar begrip.

Halverwege de tweede helft trapte de ingevallen Bia een voorzet op maat richting Akpala, die weer vergat te scoren. De thuisploeg hield de tegenstander in de wedstrijd. Zeker toen even later ook Christ een half gemaakt doelpunt de nek omwrong. FC Brussels vond zelfs na de inbreng van Culek, terug na een lange afwezigheid wegens blessure, en Citony geen antwoord op de stugge organisatie van de Zebra's. Dankzij de gemiste kansen van de thuisploeg konden de bezoekers nog even alle krachten bundelen voor een eindoffensief. Van een bibberend slot was absoluut geen sprake. Zonder echt diep te hoeven gaan hield Sporting Charleroi de zuinige voorsprong makkelijk vast.

Charleroi pakt nog eens zes op zes en verschuift hierdoor naar de linkerkolom. De bezoekers uit Brussels zien het doek nu bijna dalen tot tegen de grasmat. Na de overwinning van Bergen, staan Brussels en STVV ver afgezonderd onder de degradatiestreep.