Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Jan Breydel
Gent zet na rust orde op zaken
Fabian Morren

AA Gent heeft zijn start niet gemist. Na een goede tweede helft gingen de Buffalo’s met de drie punten aan de haal bij een onmondig Cercle Brugge.

Droomstart thuisploeg

Stijn De Smet
mocht van AA Gentcoach Michel Preud’homme starten tegen zijn ex-ploeg. Bij Cercle Brugge was er in de basis geen plaats voor Thomas Buffel. Groen-zwart zat meteen op rozen. Nadat Bojan Jorgacevic nog pogingen van Honour Gombami en Tony Sergeant verijdelde, was de Gentdoelman kansloos op een schot van Dominic Foley. Oleg Iachtchouk ontfutselde Adriano Duarte de bal aan de achterlijn en bood de Ier zijn eerste doelpunt in Cercleloondienst op een presenteerblaadje aan. Gent reageerde meteen met een gevaarlijke kopbal van Marko Suler nipt naast.

Iets voor halfweg de eerste helft kwamen de Buffalo’s sterker opzetten. De Oost-Vlamingen kregen enkele goede kansen op de gelijkmaker. Eerst zat er een Cerclebeen voor het schot van Zlatan Ljubijankic en in de rebound zag ook Stijn De Smet zijn poging afgeblokt worden. Luttele tellen later was Bram Verbist attent op een kopbal van alweer Ljubijankic. Kort daarop streelde een vrijschop van Tim Smolders het dak van het doel. Het laatste kwartier voor de pauze bloedde de match wat dood. Beide teams stapelden de slordigheden op en waagden hun kans, zonder al te veel succes, enkel nog met een aantal afstandsschoten.

Gent snediger

In het begin van de tweede helft maakte Gent onmiddellijk zijn intenties duidelijk. Amper afgetrapt of de bordjes hingen al in evenwicht. Ljubijankic kon na een mistasten van Frederik Boi de gelijkmaker netten. De Buffalo’s schakelden een versnelling hoger en Cercle kreeg het moeilijk. Op het uur zetten de Gentenaars de scheve situatie helemaal recht. De Smet legde aan van ver, zijn schot verraste Verbist in de korte hoek. De voormalige Bruggeling vierde zijn doelpunt ingetogen. Even later knalde Mbaye Leye staalhard op de lat. Ei zo na stond het toch 1-3, maar Verbist had een goede reflex in huis op een knal van Tim Smolders.

Kroon op het werk

Op de 70ste minuut deed Bojan Bozovic het stadion rechtveren, ref Alexandre Boucaut keurde het doelpunt echter af voor buitenspel. Tien minuten voor affluiten toonde Milos Maric op vrijschop zijn gouden traptechniek. De Serviër draaide de bal hard in de verste benedenhoek. Cercle probeerde nog wel, maar de bezoekers hielden de boel goed gesloten.

Auteur: Nico Wieme