Datum: 06/02/2010 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 25
Stadion: Lotto Park
Kanaries nemen hoge vlucht in Astridpark
Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Kanaries nemen hoge vlucht in Astridpark
Foto: © SC

Sint-Truiden heeft voor de tweede keer dit seizoen Anderlecht een hak gezet. De Kanaries gingen dankzij een laat strafschopdoelpunt van Cephas Chimedza winnen in het Astridpark en doorbreken zo een reeks van twaalf ongeslagen wedstrijden van paars-wit.

Justine Henin kwam de aftrap geven in het Astridpark. De aanwezigheid van de finaliste van de Australian Open, supporter van Anderlecht, kon paars-wit echter niet inspiriren tot grootse daden.

Met Nicolas Frutos, Kanu en Matias Suarez voor Olivier Deschacht, Romelu Lukaku en Jonathan Legear leverde Anderlecht in de eerste helft een belabberde prestatie af. Woensdag wist Frutos na amper drie speelminuten nog de gelijkmaker te scoren tegen Club Brugge. Vandaag voetbalde de Argentijn als een standbeeld en raakte hij amper een bal goed. Na een uur werd hij naar de kant gehaald voor topschutter Lukaku.

Eerste kans, eerste goal


Slecht spelen en toch scoren. Het is een gegeven dat de doorslag kan geven in de titelstrijd. En heel even leek Anderlecht ook goed op weg om die woorden in daden om te zetten. Jelle Van Damme torende bij een hoekschop van Mbark Boussoufa boven iedereen uit en knikte de eerste bal tussen de palen tegen de netten.


De troepen van Ariel Jacobs slaagden er echter niet in om de lijn door te trekken. Kanu kreeg nog een uitstekende kans om de 2-0 tegen de netten te duwen. De Braziliaan kreeg na een knappe actie van Suarez het leer via Mignolet prompt voor de voeten geschoven, maar was te verrast om de bal tussen de palen te krijgen.


En Sint-Truiden? Na een moeizaam begin kregen de Limburgers meer en meer voet aan de Brusselse grond. Da Kanaries speelden met veel meer inzet dan de thuisploeg en vijf minuten na de openingstreffer van Van Damme zette Peter Delorge de bordjes zelfs terug op gelijke hoogte. Een hoge voorzet van Nils Schouterden belandde voor de voeten van de bezoekende kapitein. Die twijfelde niet en knalde via de voeten van Proto de 1-1 op het scorebord.

Lukaku brengt leven


Pas na de inbreng van Lukaku slaagde de thuisploeg er opnieuw in om te dreigen. De jonge aanvaller, voor het eerst met de Gouden Stier op zijn rug, zorgde in enkele minuten tijd voor meer beweging dan ploegmaat Frutos tijdens het eerste uur.

Twee keer was hij zelfs dicht bij de 2-1. Lukaku voelde zich sterk genoeg om aan het truitjetrek van Vincent Euvrard te weerstaan, maar liep zich dan vast op Mignolet. Een voorzet van Boussoufa knikte hij over doel.


Ook Kanu kreeg nog twee mogelijkheden om de drie punten in Brussel te houden, maar de Braziliaan werkte af zoals zijn prestatie: bijzonder zwak. Het thuispubliek trakteerde hem op een fluitconcert.


Strafschop beslist

De paars-witte missers braken Anderlecht nog heel zuur op. Stéphane Breda legde de bal op de stip na een fout van Ondrej Mazuch op Ibrahima Sidibé, Cephas Chimedza knalde de elfmeter via de vuisten van Proto tegen de netten. Een slotoffensief van Anderlecht leverde geen gelijkmaker meer op.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Mazuch Ondrej 90' -
Biglia Lucas 90' -
Van Damme Jelle  90' -
Suarez Matías 90' -
Kanu Rubenilson 83' -
Boussoufa Mbark A 90' -
Kouyate Cheikhou 75' -
Frutos Nicolas 61' -
Juhasz Roland 90' -
Gillet Guillaume   90' -
  Bank G Beoordeel
Lukaku Romelu 29' -
Sare Bakary 15' -
De Sutter Tom 7'  

STVV STVV

  Speler G Beoordeel
Mignolet Simon 90' -
Mennes Wim 90' -
Euvrard Vincent 90' -
Cantaluppi Mario 90' -
Buysens Ludovic   90' -
Odoi Denis 90' -
Wilmet Jonathan   90' -
Chimedza Cephas 90' -
Delorge Peter  90' -
Schouterden Nils A 77' -
Sidibé Ibrahima 90' -
  Bank G Beoordeel
Siani Sébastien 13' -
Charaï Issame -  
Herbeleef Anderlecht - STVV