Datum: 31/07/2010 20:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Het Kuipje
Gent kruipt door het oog van de naald
Dennis Smeyers
| 0 reacties
Gent kruipt door het oog van de naald
Foto: © SC

AA Gent moest vanavond in het Westelse Kuipje op zoek naar eerherstel, na het verlies in de Supercup en de Europese blamage in Kiev. Zou trainer Francky Dury zijn spelers op scherp krijgen voor Gents eerste wedstrijd van het seizoen?

Sterke thuisploeg

Westerlo-trainer Jan Ceulemans kon, na heel wat gebikkel met het Nederlandse MVV, rekenen op nieuwe aanwinst en creatieve middenvelder Christian Brüls.  Francky Dury zette Stijn De Smet en Elimane Coulibaly op het wedstrijdblad.

Uitverkocht geraakte Het Kuipje niet voor Westerlo’s eerste seizoenstreffen.  De toeschouwers zagen nochtans een erg gemotiveerde thuisploeg die meteen probeerde te voetballen.  Vooral van het spitsenduo Ruiz – Chavez, met links daarachter de bedrijvige Brüls ging veel dreiging uit.  Die laatste bewees overigens meteen een creatieve jonge aanwinst te zijn voor de vaderlandse competitie.

De eerste echte kans was dan ook voor Westerlo; helaas voor Ceulemans’ troepen kon niemand het schot voorlangs van Rachid Farssi binnentrappen.   Gent leek geen vuist te kunnen maken, en na een flauw schotje van El Ghanassy had Ruiz op de counter kunnen scoren.  De spits kreeg de bal niet onder controle.

Suler kopt op delat

Westerlo was baas over de wedstrijd, en de bezoekers vielen vooral op door de talloze slordigheden en lange ballen richting Coulibaly en El Ghanassy.  Die laatste was het enige lichtpuntje bij de buffalo’s.  Coulibaly was de hele eerste helft in de greep van Adnan Mravac.

Toch waren het de bezoekers die het dichtst bij een doelpunt kwamen.  Suler kopte een voorzet hard op de dwarsligger.  Het doelpunt zou onverdiend zijn geweest, maar dat zal Dury een zorg geweest zijn.

Gent sterker uit de kleedkamer

Bij het begin van de tweede helft was het meteen duidelijk dat Dury het niet over de laatavondfilm had gehad tijdens de rust.  El Ghanassy stormde meteen naar voor en schoot hard voorlangs.  Westel was echter niet van plan zich in te graven.  Na een sterke inspanning van Jef Delen schoot Ruiz over.

Gent begon nu echt wel meer te dreigen, na een hoekschop voor Gent moesten de Westerlo-verdedigers alle zeilen bij zetten voor Coulibaly’s kopbal.  De Gentse storm, eigenlijk niet meer dan een donderwolkje, ging dan wat liggen, en de thuisploeg liet het niet na te voetbalen.  Ook in de tweede helft viel de jonge Brüls op.

Aantrekkelijkere tweede helft

Toch was het weer Coulibaly die had kunnen scoren.  Hij kon de pass van Thompson niet binnen schuiven. Dury wilde winnen, en bracht ook spits Arbeitman voor Custovic.  De wedstrijd werd steeds aantrekkelijker, met twee ploegen die met open vizier speelden.  Vooral Gent trok het laken naar zich toe en verdiende deze helft een doelpunt.

Coulibaly kwam daar nog maar eens dichtbij, maar zijn schot uit de draai werd door doelman De Winter gekeerd.  Bij de bezoekers was El Ghanassy een gesel voor de Westelse achterlijn.  Arbeitman kreeg nog een dot van een kopkans, maar plaatste zijn bal recht op de keeper.

Drama

Dan was het tijd voor het eerste Westelse drama van het seizoen.  Toen Westerlo nog stond te treuren om een onterecht afgekeurd doelpunt, trokken de buffalo's naar voren.  Op een voorzet van, wie anders, El Ghanassy scoorde Coulibaly de winnende treffer.  De thuisploeg probeerde nog, maar tevergeefs.

Herbeleef Westerlo - KAA Gent