andAnderlecht
ohlOH Leuven
Datum: 16/12/2012 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 20
Stadion: Lotto Park
Anderlecht niet groots maar wel acht op acht
Anderlecht niet groots maar wel acht op acht
Foto: © SC

Wat gaat Anderlecht Dieumerci Mbokani missen in januari. Tegen een stug OHL was het weeral de Congolees die de overwinning forceerde met een omgezette penalty en een doelpunt. Maar ook tegen Genk zal 'Dieu' er niet bijlopen na een domme vijfde gele kaart.

Anderlecht is op zoek naar een winning streak van tien wedstrijden die het nog kan behalen voor nieuwjaar. Het werd geen grootse vertoning, maar paars-wit trok aan het langste eind tegen een stug Leuven. In de eerste tien minuten waren er al goede kansen voor Jovanovic en Bruno, maar beide vleugelspelers konden de bal niet tegen de netten werken. Leuven teerde op een heel goede organisatie met veel volk achter de bal.

Leuven loerde op de counter en had daarop één heel grote kans. Anderlecht mocht een vrije trap aan de achterlijn van de bezoekers nemen na een zware fout op Jovanovic, maar vandaar ging het ineens razendsnel de andere kant op. Azevedo kreeg een vrije schietkans, maar trapte de wenkende mogelijkheid net naast.

Gillet weer in de fout

Anderlecht bleef aandringen, maar kwam moeilijk voorbij de kort verdedigene Leuvenaars. Toen de hoog mee opgerukte Safari - dus geen 300ste voor Deschacht - zijn voorzet tegen de hand van Vanaudenaerde zag belanden, wees ref Nzolo wel naar de stip. De twaalfde strafschop reeds dit seizoen voor de Brusselaars in de competitie en Mbokani zette daarvan de zesde om. Maar Leuven gaf daardoor zijn organisatie niet op. Anderlecht mocht combineren, maar aan de zestien was het gedaan. Daar stonden soms tot acht bezoekers hen op te wachten. Uit frustratie kwamen er dan maar wat schoten uit de tweede lijn die niets opleverden. 

En de tactiek van Ronny Van Geneugden werkte, want die ene counter kwam er dan toch. Azevedo mocht doorgaan op de flank, kwam naar binnen en gaf mooi mee met Ibou die zijn vijftiende binnenprikte. Maar Gillet ging bij het doelpunt (weeral) niet vrijuit. Azevedo kreeg veel te veel ruimte om de actie te maken. Niet de eerste fout die de rechtsachter de laatste maanden maakte.

Geen Mbokani in Genk

Van den Brom moet zijn manschappen wakker geschud hebben tijdens de pauze, want na amper vijf minuten in de tweede helft stond Anderlecht weer op voorsprong. En wie anders dan Dieumerci Mbokani? Bruno plaatste de versnelling en loodste de Congolees met een gemeten pasje door de muur van OHL. 'Dieu' zelf maakte het met een kogel af.

Anderlecht had weer alles onder controle maar met de kleine achterstand bleef Leuven er in geloven. Nuytinck en Kouyate lieten zich echter niet meer passeren. Proto moest één keer met een serieuze save uitpakken na een kopbal van Robson. Anderlecht pakt 24 op 24 maar toch een fameuze domper. Dieumerci Mbokani pakte een kwartier voor tijd nog zijn vijfde gele kaart op een domme manier en is daarmee geschorst tegen Genk. 

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Gillet Guillaume 90' -
Kouyate Cheikhou   90' -
Nuytinck Bram   90' -
Safari Behrang 90' -
Biglia Lucas 90' -
Kljestan Sacha 90' -
Praet Dennis 61' -
Bruno Massimo A 75' -
Jovanovic Milan 79' -
Mbokani Dieumerci ⚽ ⚽   90' -
  Bank G Beoordeel
Kaminski Thomas -  
Deschacht Olivier -  
Lukaku Jordan -  
Molins Guillermo -  
Canesin Fernando Matos -  
Iakovenko Oleksandr 29' -
Wasilewski Marcin 15' -
Kanu Rubenilson 11' -
De Sutter Tom -  

OH Leuven OH Leuven

  Speler G Beoordeel
Bailly Logan 90' -
Vanaudenaerde Günther 90' -
Robson Severino da Silva   90' -
Weuts Koen 77' -
Thompson Kenny 90' -
Gislason Stefan 90' -
Ngolok Evariste 90' -
Geraerts Karel 90' -
Yagan Ben 59' -
Azevedo Thomas A 85' -
Ibou Sawaneh 90' -
  Bank G Beoordeel
Lenaerts Yves -  
De Roeck Jonas -  
Bastiaens Wout -  
Buysens Ludovic -  
Van Goethem Kenneth -  
Pouga Christian 31' -
Ogbu (Chuka) Derick 13' -
Karuru Ovidy 5'  
Herbeleef Anderlecht - OH Leuven

Vooraf