Datum: 27/12/2012 20:00
Speeldag: Speeldag 22
Stadion: Lotto Park
Anderlecht stoomt door naar 10 op 10

Anderlecht had niet de minste moeite met Lierse. Twee tempoversnellingen in de eerste helft en de zaak was geklonken. In de tweede helft deden ook nog De Sutter en Vargas hun duit in het zakje. Tien op tien dus voor de paars-witten.

John van den Brom koos uiteindelijk dan toch voor Tom De Sutter om naast Mbokani in de spits plaats te nemen. De aanvaller scoorde zeven keer in drie matchen, maar dreigde weer naast de ploeg te vallen met de terugkeer van Mbokani uit schorsing. Door de blessure van Praet kreeg hij echter opnieuw zijn kans. Anderlecht oogde wat vermoeid in de openingsfase.

De Brusselaars hadden de wedstrijd volledig onder controle, maar de schwung was uit het spel verdwenen. Er was weinig diepgang en de spitsen werden met moeite bereikt vooral omdat de flanken Bruno en Jovanovic niet in het spel voorkwamen. Lierse stoorde hoog en met veel volk achter de bal.

Twee kansen, twee goals

De bezoekers kregen zelfs de eerste twee kansen van de wedstrijd. Bourabia werd bij een ingestudeerde vrije trap door de buitenspelval geloodst en Proto moest zich reppen om zijn schot te blokken. In de herneming trapte Elgabas en de Anderlechtse doelman had de nodige problemen met de afgeweken bal.

Bij de eerste kans van paars-wit was het wel raak: Bruno leverde de voorzet en daar stond Mbokani om zijn vijftiende binnen te knikken. Zakelijk, want Lierse had even later nog een grote kans. Hazurov alleen voor Proto zette de bal naast Proto, maar Wasilewski was op tijd om het leer voor de lijn op te pikken. Eén-drie in kansen, maar wel 1-0 op het bord.

En om het nog wat erger te maken voor Lierse werkte Anderlecht echt bijna tegen 100 procent af. De Sutter kreeg de bal in de zestien, wachtte goed op steun en gaf dan goed mee mee met Jovanovic die simpel afwerkte. Twee tempoversnellingen en de klus was dus geklaard. Jovanovic kon zich zelfs nog veroorloven een intikker op voorzet van Kljestan te missen.

Opnieuw De Sutter

Anderlecht was na de rust blijkbaar helemaal wakker. Bruno bleef goede voorzetten geven, maar Mbokani kon er eerst net niet bij. Toen Gillet zijn flank nog eens mocht afdweilen was het wel raak. Een counter om van te smullen, want de rechtsachter gooide perfect voor de vrijstaande De Sutter die heel cool afwerkte. 3-0 en match gespeeld. Voor De Sutter ook reeds zijn negende van het seizoen.

Even later kopte Nuytinck in de voeten van Elgabas en die milderde tot 3-1, maar het was slechts een trootst. Anderlecht voetbalde de wedstrijd zonder veel energieverlies makkelijk uit en kan met een perfect rapport (10 op 10) genieten van een verdiende maar korte vakantie. Elgabas had nog enkele kansen, maar in de allerlaatste seconde maakte Vargas met een schitterend schot nog de 4-1 Lierse zal tijdens de winterstop wel nog wat huiswerk hebben.