Datum: 15/09/2012 18:00
Competitie: Jupiler Pro League
Speeldag: Speeldag 7
Stadion: Herman Vanderpoortenstadion (Het Lisp)
Dolly Menga bezorgt Anderlecht een kater
Fabian Morren
| 0 reacties
Dolly Menga bezorgt Anderlecht een kater
Foto: © SC

Anderlecht heeft op Lierse een overwinning onnodig uit handen gegeven. Dolly Menga bezorgde de thuisploeg in het slot nog een punt. Anderlecht verzuimt zo om in de stand te naderen op Club Brugge.

Fabian Morren in Lier

Anderlecht-coach John van den Brom gunde Mbokani rust. De Congolese spits zat zelfs niet in de kern. Ook voor Tom De Sutter was er geen basisplaats voorzien. Hij keek vanaf de bank toe hoe Massimo Bruno en Oleksandr Iakovenko hun kans kregen. Jovanovic stond diep in de spits. De Nederlandse verdediger Bram Nuytinck maakte bij afwezigheid van Odoi en Kouyaté zijn debuut. Lierse-coach Chris Janssens had geen verrassingen in petto in zijn basiselftal.

Uit de lucht gevallen, zo kan je het doelpunt van Kanu in de elfde minuut het best omschrijven. Tot dan had paars-wit nog niets laten zien. De goal inspireerde de Braziliaan én Anderlecht wel. Vanaf dan begonnen de bezoekers toch wat beter te spelen, én vooral met meer dreiging.

Zo had Anderlecht het vooral aan zichzelf te wijten dat het de voorsprong voor rust nog niet verdubbeld had. Wasilewski en Jovanovic hadden prima kansen, maar lieten ze liggen. Wasyl kopte op de bovenkant van de lat en Jovanovic faalde oog in oog met Lierse-doelman Sels. En Kanu? Die speelde een sterke eerste helft, geholpen door zijn vroege goal was hij voor de pauze heel aanwezig.

Lierse beperkte zich tot enkele counters. Anderlecht had vooral veel problemen met Dolly Menga, maar de zwarte parel van Lierse kon Silvio Proto niet in verlegenheid brengen. De Anderlecht-doelman moest één poging redden met de voet. Menga smeerde Gillet met één van zijn loopacties wel een gele kaart aan. De rechtsachter had het zeer moeilijk met snelle Dolly.

Kort na rust laaide de Lierse hoop heel even op toen Proto een relatief makkelijk schot van Hazurov moest lossen. Gelukkig voor Anderlecht kon de doelman zich tijdig herstellen. Paars-wit, dat Lierse zoveel mogelijk onder controle probeerde te houden, dreigde langs Iakovenko. De schitterende pegel van de Oekraïner had beter dan de lat verdiend. 

Dat Lierse een kwartier voor tijd nog in de wedstrijd zat, had het te danken aan Matz Sels. De doelman hiedl zijn team overeind op pogingen van Iakovenko en uitblinker Kanu. Lierse stelde daar te weinig tegenover om aanspraak te maken op de gelijkmaker. Toch kwam de thuisploeg nog langszij. Na balverlies van Gillet kwam de bal uiteindelijk bij Menga. De aanvaller schakelde Deschacht uit en trapte het leer vervolgens voorbij Proto. In de slotminuut trapte Bruno van dichtbij nog op Sels.

Opstellingen

Lierse SK Lierse SK

  Speler G Beoordeel
Yasser Hussein 69' -
Sels Matz 90' -
Dachelet Miguel 90' -
Lambot Benjamin 90' -
Said Ouka Ahmed 90' -
Ahmed Farag Samir 90' -
Wils Thomas 82' -
Bourabia Rachid 90' -
Menga Dolly Doningos  90' -
El Gabas Mohamed   52' -
Hazurov Kostadin A 90' -
  Bank G Beoordeel
Diakite Daouda -  
Heymans Jonas -  
Claes Glenn -  
Hairemans Geoffrey -  
Adesanya Jason 38' -
Bidaoui Soufiane 21' -
Bekoe Cofie 8'  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Gillet Guillaume   90' -
Wasilewski Marcin 90' -
Nuytinck Bram 90' -
Deschacht Olivier A 90' -
Biglia Lucas 90' -
Kljestan Sacha 90' -
Kanu Rubenilson  68' -
Bruno Massimo 90' -
Iakovenko Oleksandr 90' -
Jovanovic Milan 83' -
  Bank G Beoordeel
Kaminski Thomas -  
Safari Behrang -  
Juhasz Roland -  
Molins Guillermo -  
Vargas Ronald -  
Praet Dennis 22' -
De Sutter Tom 7'  
Herbeleef Lierse SK - Anderlecht

Vooraf