Speeldag: Speeldag 36
Stadion: Friends Provident St Mary's Stadium
South'ton in extase, Norwich in zak en as
Tom Ceusters

In de strijd tegen de degradatie stonden Southampton en Norwich tegenover elkaar. Vooral voor hekkesluiter Southampton was verlies geen optie: een kloof met de eerste veilige plaats zou dan immers vijf punten bedragen op slechts twee speeldagen van het einde. Norwich, met een 10/12 DE ploeg in vorm, zou met een overwinning een grote stap richting behoud zetten.

Norwich startte uitstekend, en kwam ook meteen op voorsprong: McKenzie gooide de bal naar de verste paal, waar David Bentley (foto)als een duivel uit een doosje opdook om het leer via keeper Ante Niemi tegen de netten te trappen. Southampton was echter niet onder de indruk, en amper vijf minuten later hingen de bordjes alweer gelijk door een gekruist schot van Nigel Quashie.

Nu was het weer aan Norwich om te reageren, maar deze keer leverde het niet direct het verhoopte resultaat op: de paal voorkwam dat Dean Ashton de bezoekers opnieuw op voorsprong bracht. Ook de thuisploeg liet zich niet onbetuigd, en Norwich-keeper Robert Green moest enkele keren z'n klasse tonen. Eerst ranselde hij een vrije trap van Redknapp schitterend uit het doelvlak, even later stond hij pal op een kopbal van Phillips. Na een half uur moest Green zich toch voor een tweede keer omdraaien, toen Crouch een volley van Delap staalhard binnen schoot. Diezelfde Crouch scoorde meteen daarna bijna de 3-1, maar Green was opnieuw bij de pinken.

Southampton was nu de betere ploeg, Norwich leek te gaan begeven. Maar dan was daar plots Darren Huckerby die voorbij de thuisverdediging sprintte en zijn ploeg terug op gelijke hoogte bracht, met een voorzet die in eigen doel werd gewerkt door Higginbotham. 2-2 na amper een half uur!

Beide ploegen bleven ervoor gaan in een spetterende eerste helft, en in de 39e minuut sloeg Southampton opnieuw toe: Quashie legde terug op Le Saux, die de bal in het Norwich-doel volleyde. En nog was het niet gedaan: McKenzie bracht de stand nog voor de rust opnieuw in evenwicht. 3-3 na 45 fantastische minuten.

De tweede helft haalde niet het niveau van de eerste, maar aan overgave en kansen was er geen gebrek. Beide keepers hielden de netten echter schoon: Green schitterde op pogingen van uitblinker Quashie en van Phillips, Niemi hield eerst Ashton en later Charlton en McKenzie van de 4-3 met uitstekende reddingen.

Het venijn zat echter in de staart: drie minuten voor tijd deed Henri Camara (foto) St. Mary's ontploffen, toen hij zijn team met een loeier de drie punten schonk.

Feest bij Southampton, bittere tranen bij Norwich, dat opnieuw de rode lantaarn in ontvangst mag nemen.

Southampton: Niemi, Delap (45' Telfer), Higginbotham, Jakobsson (45' Lundekvam), Bernard, Oakley, Redknapp, Quashie, Le Saux (73' Camara), Crouch, Phillips

Norwich: Green, Helveg, Fleming, Shackell, Drury, Bentley, Francis, Safri, Huckerby (69' Charlton), McKenzie, Ashton (82' Svensson)

Doelpunten: 3' Bentley (0-1), 7' Oakley (1-1), 20' Crouch (2-1), 31' Higginbotham (2-2, own), 39' Le Saux (3-2), 45' McKenzie (3-3), 88' Camara (4-3)

Geel: Le Saux, Bernard, Camara (Sou); Fleming, Helveg (Nor)