Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Stadium of Light
City wipt over United naar de kop
Tom Ceusters

Manchester City, met een vier op zes aardig gestart aan de competitie, moest dinsdagavond op bezoek bij Sunderland. De thuisploeg, met huurling Le Tallec voor het eerst in de rangen, kon in de eerste twee competitiematchen geen enkel punt sprokkelen.

De bezoekers begonnen het scherpst: Andy Cole verscheen plots voor het thuisdoel, maar doelman Davis hield z'n ploeg recht. Na tien minuten had Davis echter geen verhaal op een schot van Darius Vassell (foto), die een sublieme doorsteekpass van Barton perfect afrondde. Le Tallec kreeg een kwartier later twee grote kansen om Sunderland opnieuw langszij te brengen. De Fransman mistte echter jammerlijk: eerst trapte hij te slap op James, vlak erna probeerde hij het met een vliegende kopbal, terwijl de bal met de voet spelen veel makkelijker was geweest.

De missers van Le Tallec braken de thuisploeg nog voor de rust zuur op. Trevor Sinclair had immers minder moeite om tot scoren te komen: de Engelsman krulde de bal mooi voorbij de thuisdoelman en zette Manchester City op een mooie 0-2 voorsprong.

De koele afwerking van Sinclair leek Le Tallec te inspireren, want vijf minuten voor de pauze slaagde hij er toch in David James te kloppen, met een kopbal na een corner. 1-2 halfweg.

Net zoals bij het begin van de eerste helft, kreeg Andy Cole (foto) ook vroeg in de tweede helft een uitstekende kans om de voorsprong van City uit te breiden, maar opnieuw stond Davis in de weg. Daarna nam de thuisploeg het heft in handen en moest doelman James enkele keren z'n kunnen tonen: de City-doelman moest alle zeilen bijzetten op een vrije trap van Arca en op enkele gevaarlijke corners.

Sunderland bleef zoeken naar de gelijkmaker, maar die kwam er niet meer: Stead kon een voorzet aan de verste paal net niet binnenglijden, en Whitehead schoot in de slotseconden nipt naast.

Alweer een overwinning voor Manchester City. De club van Geert de Vlieger (op de bank) springt zo over rivaal Man United naar de leiding van de Premier League. Sunderland jammert om de vele gemiste kansen, en blijft achter zonder punten.

Sunderland: K Davis, N Nosworthy, A Stubbs, G Breen, J Arca, D Whitehead, T Miller, A Welsh, S Elliott, A Gray (45 J Stead) , A Le Tallec (82 L Lawrence)

Man City: D James, D Mills, R Dunne, S Jordan (75 N Onuoha) , B Thatcher, T Sinclair, J Barton, C Reyna, K Musampa (80 S Jihai) , A Cole, D Vassell

Scheidsrechter: P Walton

Doelpunten: 10' Vassell (0-1), 35' Sinclair (0-2), 41' Le Tallec (1-2)