Stadion: Riverside Stadium
Charlton nog altijd ongeslagen
Tom Ceusters

Met Middlesbrough en Charlton stonden zondagmiddag twee ploegen tegenover elkaar die vorig jaar in een hevige strijd om de Europese tickets verwikkeld waren. Boro haalde het uiteindelijk, Charlton bleef ontgoocheld achter. De ambitie voor dit seizoen is voor beide teams hetzelfde: Europees voetbal halen. Charlton startte uitstekend aan de competitie en is met een zes op zes nog ongeslagen, Middlesbrough kon afgelopen woensdag pas voor het eerst scoren, en winnen.

De thuisploeg, met een bedrijvige Yakubu, begon enthousiast aan de wedstrijd, maar al gauw nam Charlton het initiatief over. De bezoekers waren overwegend in balbezit en combineerden goed, kansen leverde het overwicht echter niet op. Boro moest doorlopend achter de bal aanhollen en slaagde er amper in een deftige aanval in elkaar te knutselen. De schaarse pogingen van de thuisploeg eindigden meestal op balverlies, en gevaarlijke tegenstoten van de bezoekers. Rommedahl (foto) kreeg regelmatig veel ruimte op rechts, maar de voorzetten van de Deense winger waren niet zorgvuldig genoeg om Thomas en prijsschutter Bent te bereiken.

Op een eerste echte kans was het wachten tot tien minuten voor de rust, maar het was wel meteen raak: balverlies van Middlesbrough op het middenveld, snelle combinatie bij Charlton, slimme doorsteekpass van Murphy en de doorgesprintte Rommedahl werkte mooi af. Een verdiende 0-1 voorsprong voor het team van manager Alan Curbishley.

De thuisploeg reageerde onmiddellijk. Nog geen minuut na de openingsgoal mocht Queudrue van binnen de zestien aanleggen na geharrewar na een corner. Charlton-goalie Andersen was geklopt, maar Hreidarsson kon de bal nog net van de lijn vegen. Vlak voor de rust nog eens Middlesbrough, met een schot van James Morrison na een passje van Yakubu. Doelman Andersen zweefde de bal echter mooi uit het doelvlak: 0-1 halfweg.

Na de rust probeerde Boro-manager Steve McClaren de bakens te verzetten met de inbreng van Gaizka Mendieta. De thuisploeg leek gretiger dan tijdens de eerste 45 minuten, maar de eerste kans in de tweede periode was wel voor Charlton: Dany Murphy borstelde een vrije trap net naast de winkelhaak. Middlesbrough herviel al snel terug in het apatische spel van voor de rust, en opnieuw greep McClaren in: de pas ingekomen Mendieta voerde de opdrachten van de Middlesbrough-manager waarschijnlijk niet goed uit, want hij mocht het veld na een kwartier alweer verlaten, ten voordele van Maccarone.

De wissel leek de thuisploeg even te motiveren, want plots toonde Mark Viduka zich ook eens. De volley uit de draai van de Australiër bracht keeper Andersen echter niet in de problemen. Op de volgende kansjes voor de thuisploeg was het wachten tot een kwartier voor tijd: de ijverige Maccarone trapte recht op Andersen, die het leer bijna door de benen in doel liet glippen.

Tien minuten voor de tijd kreeg Middlesbrough de doodssteek: een vrije trap van Charlton werd laag richting penaltystip gegeven, waar verdediger Perry opdook om de 0-2 tegen de netten te trappen. Middlesbrough kreeg helemaal niets meer voor elkaar, en in blessuretijd werd het zelfs nog 0-3, toen Darren Bent nog werd diepgestuurd en zijn vierde van het seizoen eenvoudig voorbij doelman Schwarzer kon trappen.

Mooie overwinning voor een uitstekend voetballend Charlton, dat nog altijd het maximum van de punten heeft. Middlesbrough speelde een ontstellend zwakke wedstrijd: naar het einde van de wedstrijd toe werden de spelers na het zoveelste domme balverlies door het thuispubliek op een fluitconcert getrakteerd.

Middlesbrough: M Schwarzer, M Reiziger, U Ehiogu, G Southgate, F Queudrue (45 E Pogatetz) , J Morrison (45 G Mendieta) , R Parlour, G Boateng, S Downing, M Viduka, A Yakubu

Charlton: S Andersen, L Young, C Perry, H Hreidarsson, C Powell, D Rommedahl, D Murphy, R Kishishev, A Smertin (83 B Hughes) , J Thomas (78 S Bartlett) , D Bent

Scheidsrechter: M Dean

Doelpunten: 38' Rommedahl 0-1, 81' Perry (0-2), 90' Bent (0-3)