Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 1)
Rosenborg Europees wel succesvol
viki meeuwis

Olympiakos – Rosenborg: 1-3

Rosenborg, jarenlang het vlaggeschip van het Noorse voetbal, doet het heel slecht in de Noorse eerste klasse. Momenteel staan ze op de tiende plaats en begint het degradatiespook stillaan de kop op te steken. Zo slecht het hen vergaat op het thuisfront zo goed verging het hen vanavond in Griekenland waar ze aantraden tegen het Olympiakos van Trond Sollied, oud-trainer van, jawel, Rosenborg.

Het jonge talent Per Ciljan Skjelbred maakte zijn internationale debuut bij Rosenborg, op het middenveld naast de geroutineerde Ørjan Berg en Fredrik Winsnes. Daardoor moest Roar Strand achter op rechts spelen, in de aanval koos hij voor Jan Gunnar Soli op de rechterflank ten koste van Daniel Braaten.

De Noren begonnen goed aan de partij. Al in de negende minuut kon Storflor de bal tegen de netten werken maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Vlak erna een vrije trap van Rivaldo, maar keeper Espen Johnsen was alert genoeg om het gevaar te doen wijken. In de negentiende minuut kwam Rosenborg op achterstand door een owngoal van Lago. De Noren uit Trondheim lieten de moed niet zakken en konden enkele mooie acties versieren. Storflor speelde Helstad vrij die de bal richting doel trapte maar net iets te weinig controle over de bal had. Nikopolidis kon de bal uit zijn doel houden. Ook Solli en Roar Strand konden voor gevaar zorgen maar telkens werden hun acties onschadelijk gemaakt door de verdediging van Olympiakos. Vlak voor het einde van de eerste helft kwam de gelijkmaker er dan toch. Storflor gooide in maar de bal kwam bij Konstantinou terecht. Na wat heen en weer gespeel kwam de bal bij Per Ciljan Skjelbred die ongedekt stond en de bal achter een uitstormende Nikopolidis in het net kon plaatsen, 1-1.

Na de rust waren de goden de Noren nog steeds goed gezind. Solli kwam opzetten vanop rechts maar miste de bal op een haar na die via wat rare omwegen bij Nikopolidis terecht kwam. Die kon redden en de bal naar Mavrogenidis spelen en die maakte er prompt een owngoal van. Zo kwam Rosenborg al vroeg in de tweede helft op voorsprong.
Bij de Grieken kwam Babangida opzetten, eerst via een corner en vlak erna met een schot dat mooi door Dorsin gestopt werd. In de 59e minuut moest keeper Espen Johnsen een kopbal van Konstantinou uit zijn doel houden. Op twintig minuten van het einde ging Babangida neer na een duel met Dorsin en had, samen met de Griekse fans, duidelijk op een strafschop gehoopt, maar scheidsrechter Farina dacht daar anders over en floot die dus niet. Hoewel de Grieken meer druk konden zetten was enkel de actie van Rivaldo met zijn kopbal richting Espen Johnsen nog gevaarlijk. Johnsen kon echter meesterlijk redden en zo de gelijkmaker afwenden. Met nog een paar minuten te spelen begonnen beide ploegen te wisselen en net toen iedereen dacht dat het gedaan was maakte Storflor er in de toegevoegde tijd nog vanop dertig meter 1-3 van.

Rosenborg won verdiend van een Olympiakos dat een zwakke indruk naliet. Trainer Trond Sollied liet eerder deze week nog optekenen dat Rosenborg het voordeel hadden dat ze al een heel seizoen aan het spelen waren en dat hij zelf nog een evenwicht moet zoeken in zijn ploeg. En gelijk heeft hij.

Olympiakos: Nikopolidis, Mavrogenidis, Anatolakis, Kostoulas, Georgatos, Rivaldo (’87 Dani), Touré, Stoltidis,  Babangida, Konstantinou, Predrag Djordjevic.

Rosenborg:  E. Johnsen,  Strand,  Kvarme,  Lago,  Dorsin, Solli, Berg, Winsnes (’66 Braaten), Skjelbred (’85 Riseth), Storflor, Helstad (’80 Frode Johnsen)

Doelpunten: Lago (’19 ; 1-0 owngoal), Skjelbred (’42 ; 1-1), Mavrogenidis (’48 ; 1-2), Storflor (’94 ; 1-3)

Gele kaarten: Espen Johnsen

Scheidsrechter: Farina (Italië)