Speeldag: Derde voorronde (Terug)
Stadion: Celtic Park Glasgow
Celtic in CL na strafschoppen
Kristof Blomme

Celtic heeft zich als tweede Schotse club geplaatst voor de Champions League. Het raakte wel pas na het nemen van strafschoppen voorbij Spartak Moskou.
Celtic had twee weken geleden in Rusland een 1-1 gelijkspel behaald, waardoor de Russen moesten scoren. Spartak begon ook goed aan de match. Titov krulde de bal net naast. Even later werd Welliton weggestuurd. Boruc kwam goed uit zijn kooi. Ook Celtic stak nu af en toe de neus aan het venster. Zo trapte McDonald van dichtbij naast. Bystrov, de beste man bij de bezoekers, zette Caldwell en Naylor in de wind. Hij vond Torbinsky, maar zijn poging werd gekeerd door de thuisgoalie. Halfweg de eerste helft kreeg Spartak Moskou een strafschop, nadat Caldwell de bal met de arm raakte. Pavluchenko trof echter de paal. Twee minuten later ging Shishkin aan de overkant in de fout. McDonald nam het cadeau in dank aan en zette de thuisploeg op voorsprong. Vlak voor de pauze was alles te herdoen. Een hoekschop werd door Pavluchenko gecontroleerd op de borst en tegen de touwen getrapt. Na een geanimeerde eerste helft was de ruststand 1-1.

De tweede helft was minder aangenaam om volgen. Beide ploegen leken nerveuzer dan voor de pauze en leden meer balverlies. Tien minuten voor affluiten stuurde Donati McDonald diep. Pletikosa had een goede redding in huis. Ook Nakamura was enkele keren dicht bij een treffer. Eerst was zijn lob net niet goed genoeg, even later faalde de Japanner oog in oog met Pletikosa. Even voor het einde van de reguliere speeltijd moesten de Moskovieten met tien verder, nadat Stranzl een rood karton onder de neus geduwd kreeg.

In de verlengingen kregen beide ploegen een goede kans. Vennegoor kopte naast namens Celtic. Aan de overkant pareerde Boruc een schot van Pavluchenko. Vijf minuten voor affluiten raakte een bezoekende speler de bal met de hand in het strafschopgebied. Vennegoor weigerde echter de klus af te maken en trapte op de lat. Uiteindelijk moesten strafschoppen voor de beslissing zorgen. Boruc zette daarin een misser van Nakamura recht. De goalie stopte strafschoppen van Titov en Kalinichenko. Celtic plaatste zich op die manier voor de Champions League.