Speeldag: Derde voorronde (Terug)
Stadion: Valeri Lobanovski Kiev
Dubbel feest in Oekraïne
Luc Goderis

Voetbalminnend Oekraïne mag zich gaan opmaken voor de Champions League want zowel Dinamo Kiev als Shakhtar Donetsk kwalificeerden zich woensdagavond voor het kampioenenbal.  Regerend landskampioen Dinamo kende geen problemen met FK Sarajevo en het Oranje-legioen uit Donetsk trok de scheve uitgangspositie tegen Salzburg helemaal recht.

FK Sarajevo, dat tijdens de vorige voorronde van de Champions League nog een maatje te groot was voor RC Genk, heeft woensdagavond zijn meerdere moeten erkennen in Dinamo Kiev.  De Oekraïeners voetbalden twee weken geleden in Bosnië een 0-1 voorsprong bijeen en haalden het nu thuis vlot met 3-0.

Al na drie minuten was Kiev aan het feest toen Ismael Bangoura zijn team zo goed als naar de Champions League schoot.  Voor absolute zekerheid was het echter wachten tot zo'n kwartier voor affluiten toen Semjon Milosevic zijn eigen doelman versloeg.  Helemaal aan het einde mocht Sergei Rebrov vanop de stip nog de score wat opvoeren.

Zo'n kleine 600 kilometer oostelijker in Donetsk stond Shakhtar voor een heel wat moeilijker opdracht.  Twee weken geleden verloor het team van Mircea Lucescu immers met 1-0 in Salzburg.

Na vijf minuten zag het er voor de Oekraïeners helemaal benard uit toen Remo Meyer de bezoekers op 0-1 zette, maar amper vier minuten later deed Cristiano Lucarelli het thuispubliek weer hopen.  Salzburg verdedigde met hand en tand hun virtueel Champions League-ticket, maar ging tijdens een furieus slotoffensief van de thuisploeg toch nog door de knieën.  Na 78 minuten mocht Nery Alberto Castillo vanop de stip de 2-1 binnenschieten en vier minuten voor affluiten schoot Brandao de oranje-hemden naar de zevende hemel.