Datum: 10/12/2013 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 6
RSC Anderlecht gaat ook in Piraeus onderuit
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties
RSC Anderlecht gaat ook in Piraeus onderuit
Foto: © SC

RSC Anderlecht heeft op Griekse bodem een vijfde CL-nederlaag geleden. Silvio Proto pakte dan wel twee strafschoppen, maar kon niet voorkomen dat Javier Saviola de netten deed trillen. Het werd uiteindelijk 3-1.

Door Cédric De Volder

John van den Brom koos in de zoektocht naar de eerste overwinning in de Champions League voor een debutant. Andy Najar – die een uitstekende wedstrijd afhaspelde tegen Waasland-Beveren – mocht immers de dansschoenen een eerste keer aantrekken. In de gebruikelijke driehoek op het paars-witte middenveld was geen plaats voor Demy de Zeeuw. Ook Ronald Vargas begon als joker op de bank.

Gouwe ouwe Javier

De Nederlander had duidelijk geen zin in een pak slaag en liet zijn troepen strak in de organisatie voetballen. Olympiakos nam dan ook van meet af aan het voortouw, maar verder dan een flauw schotje van Paulo Machado kwam Thrilos – zoals de bijnaam van de thuislploeg luidt – niet. Al bleef het opletten voor paars-wit. Javier Saviola smeerde Cheikhou Kouyaté en Luka Milivojevic in het openingskwartier immers al een geel kartonnetje aan.

Iets voorbij het halfuur mocht het tactisch plannetje echter in de prullenmand. Saviola miste oog in oog met Silvio Proto, maar ook een 40-voudig Argentijns international stoot zichzelf geen twee keer aan eenzelfde steen. Een schotje van David Fuster belandde via het been van Kouyaté bij de 31-jarige aanvaller. Laatstgenoemde verschalkte de Anderlecht-goalie met een overhoekse schuiver, 1-0.

Goudklompje uit Honduras

Het sein voor Najar om zijn duivels te ontbinden. Het Hondurese goudklompje rolde de linkerflank op en bediende Guillaume Gillet. De aanvoerder – inmiddels oog in oog met de thuisdoelman – was niet egoïstisch en reikte Sasha Kljestan de gelijkmaker op een schoteltje aan, 1-1. Anderlecht kreeg na een perfect uitgevoerde counter een tien op tien op het efficiëntierapport.

De tweede helft had van meet af aan spektakel in petto. Kouyaté wierp zich in de baan van het schot van Saviola. Wolfgang Stark oordeelde de actie van de Senegalees als hands en duwde hem een tweede gele kaart onder de neus. Ondertussen maakte diezelfde Saviola zich op om de elfmeter te trappen. Proto ranselde het leer echter uit zijn kooi en zadelde Het Konijntje op zijn beurt met een penaltysyndroom op.

Grieks penaltysyndroom?

En net dan kwam de klasse van de Argentijn bovendrijven. Kljestan kon het leer na geharrewar voor doel niet degelijk wegwerken. Via een gelukje kwam de bal voor de voeten van Saviola. De Argentijn dropte het Adidas-kleinood vervolgens in het dak van het doel, 2-1. De Belgische landskampioen had (opnieuw) een reactie in huis. Roberto Jimenez had echter een schitterende parade in huis op het schot van Gillet.

De Grieken hadden dan wel een tweede kans om Anderlecht dood te knijpen. Deze keer was het Vladimir Weiss die faalde van op elf meter. Maar alle inzet van Proto ten spijt: het mocht niet baten. Olympiakos kreunde in de slotminuten, maar brak niet. De Grieken scoorden zelfs nog een derde doelpuntje. Silvio Proto schoffelde een doorgebroken Griek onderuit en kreeg - net als Fabrice N'Sakala enkele minuten eerder - een rode kaart onder de neus geduwd. Aleksandar Mitrovic ging onder de lat staan, maar kon niets doen aan het doelpunt van Alejandro Dominguez.

SL Benfica naar Europa League

Het laatste fluitsignaal was dan ook de voorbode van een feestje in het Stadio Georgios Karaiskaki. SL Benfica won op haar beurt dan wel 2-1 van Paris Saint-Germain, maar het is Olympiakos dat een vervolg mag breien aan het Champions League-avontuur. De Portugezen mogen na de jaarwisseling dan weer op zoek naar succes in de Europa League.

Opstellingen

Olympiakos Piraeus Olympiakos Piraeus

  Speler G Beoordeel
Salino do Carmo Leandro 90' -
Jiménez Gago Roberto 90' -
Roberto Jimenez 90' -
Leandro Salino do Carmo 90' -
Manolas Konstantinos 90' -
Siovas Dimitrios 90' -
Holebas Jose 90' -
Samaris Andreas 90' -
Machado Paulo 53' -
Saviola Javier Pedro ⚽ ⚽ 61' -
Campbell Samuels Joel Nathaniel 90' -
Olaitan Michael 90' -
Fuster Torrijos David A A   89' -
  Bank G Beoordeel
Weiss Vladimir 37' -
Domínguez Alejandro Damián 29' -
Ndinga Delvin 1'  
Bong Gaetan -  
Megyeri Balazs -  
Yatabare Sambou -  
Papadapoulos Avraam -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio   90' -
Vanden Borre Anthony 72' -
Kouyate Cheikhou     52' -
Mbemba Mangulu Chancel 90' -
N'Sakala Fabrice     88' -
Gillet Guillaume A 90' -
Milivojevic Luka   53' -
Kljestan Sacha  90' -
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' -
Mitrovic Aleksandar   90' -
Praet Dennis 83' -
  Bank G Beoordeel
Nuytinck Bram 37' -
Acheampong Frank Opoku 18' -
Tielemans Youri 7'  
De Zeeuw Demy -  
Cyriac Gohi Bi -  
Vargas Ronald -  
Kaminski Thomas -  
Herbeleef Olympiakos Piraeus - Anderlecht

Vooraf