Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Wörthersee Stadion
Duitsland kan terug winnen op EK
Kevin Vanbuggenhout

In Klagenfurt stond zondagavond het beladen duel tussen rivalen Duitsland en Polen op het menu. Vooraf was er reeds veel te doen rond deze wedstrijd. Duitsland maakte de verwachtingen waar en won met 2-0.

Polen begon nochtans goed aan de wedstrijd. De Polen zetten vroeg druk op de bal en eisten de eerste minuten van de wedstrijd helemaal op, met al een goede kans in de eerste minuut. Na een onzekere tussenkomst van Jens Lehmann trapte Krzynowek hoog over. Na vijf minuten kreeg ook Duitsland een huizenhoge kans. Klose glipte door de buitenspelval en ging alleen op doel af. Hij wou zijn maatje Gomez bedienen, alleen geraakte die niet voldoende bij de bal waarna de bal nipt naast doel rolde. Polen was even de kaart en Duitsland nam het initiatief volledig over. De Duitsers brachten veel variatie in hun spel en daar hadden de Polen geen antwoord op. Klose mocht -randje buitenspel- nog eens alleen doorgaan. Hij bediende Podolski en deze hoefde enkel nog binnen te tikken: 1-0. Duitsland dreigde constant via de rechterkant met Lahm en Fritz. De Duitsers bleven baas, al creëerden ze niet veel kansen. Met nog een kleine tien minuten te gaan kwam er zowaar een kans voor Polen, dat lange tijd het spel onderging. Al liet Polen wel een behoorlijk aantal doelpogingen noteren. Lodobzinski glipte met een gelukje voorbij Jansen en legde goed terug. Zurawski schoot uit de draai net naast. Twee minuten later kreeg Duitsland een gelijkaardige kans. Fritz ging voorbij Bak en legde terug. Mario Gomez besloot naast.

Polen zorgde wel voor een stuk meer evenwicht in de tweede helft. Polen trachtte de wedstrijd zelf in handen te nemen en Duitsland leunde achteruit. Veel kansen waren er niet. Smolarek wist wel te scoren, maar hij was al afgevlagd vanwege nipt buitenspel. In de laatste 25 minuten was Duitsland opnieuw de betere ploeg. Twintig minuten voor tijd werd het bijna 2-0. Ballack trachtte de bal te plaatsen, Boruc tipte knap over. Kort nadien was het wel raak. Schweinsteiger snoepte Golanski de bal af in het Poolse strafschopgebied. Klose miste dan nog zijn schot. Podolski deed beter en knalde in één tijd knap in de winkelhaak. Vanaf dan kon Polen op geen enkel moment meer de indruk opwekken dat een comeback er nog in zat. Nog één kans kon Polen versieren. Saganowski kon een voorzet van Guerreiro aan de eerste paal inkoppen. Lehmann had een goede reactie in huis. Duitsland was nog een paar keer dicht bij een derde treffer. Hitzlsperger knalde van aan de rand van het strafschopgebied over doel. Nadat Schweinsteiger zich probeerde door te zetten plaatste Podolski de bal over. De Duitse zege kwam niet meer in gevaar.

Duitsland won verdiend van Polen met 2-0. Voor de Duitsers was het eindelijk de eerste zege op een EK sinds 1996, toen Duitsland het tornooi ook won. Na speeldag 1 gaat Duitsland aan de leiding in groep B. Voor Polen is het donderdag tegen gastland Oostenrijk al de match van de laatste kans.